Loteria bonurilor fiscale a fost gândită de Guvern ca un instrument de promovare a unui comportament fiscal responsabil în rândul consumatorilor români. Se pare însă că extragerea din data de 13 aprilie a trezit unele suspiciuni.
Este firesc să existe suspiciuni referitoare la acest proces, având în vedere modul în care a fost organizat, iar acest demers al Ministerului Finanțelor ar putea fi îngropat în curând, a afirmat, pentru EVZ, fostul ministru de finanțe Gheorghe Ialomițianu.
Mai multă transparență
„Trebuia mai multă transparență din partea ministerului. Oamenii corecți ar trebui încurajați să ceară bon fiscal. Cred că acest demers cu loteria va fi îngropat în curând din cauza unor suspiciuni prea mari”, a afirmat fostul ministru.
Autoritățile se puteau folosi mult mai bine de informațiile respective, în sensul verificării și întocmirii unei baze de date transparente.
„Credeam că bonurile vor fi înregistrate, iar extragerea se va face de pe o listă. În acest fel, era mai transparent, iar ANAF putea verifica mai bine atât proveniența bonului, cât și dacă magazinul respectiv a declarat bonurile respective”, a declarat Ialomițianu.
De cealaltă parte însă, reprezentanții ministerului susțin că, dimpotrivă, tocmai existența unei astfel de liste ar fi creat mai multe suspiciuni.
În plus, există și suspiciuni referitoare la falsificarea bonurilor fiscale. Ialomițianu a vorbit și despre posibila existență a unor facturi care există în mai multe exemplare. Această neregulă ar putea fi ușor contracarată dacă pe spatele bonului ar fi trecut numele magazinului și data achiziției. Reprezentanții ministerului consideră însă că bonurile fiscale false nu au nicio șansă la loterie pentru că toate casele de marcat înregistrate sunt sigilate, iar ANAF va verifica toate bonurile câștigătoare.
În plus, există semne de întrebare legate de existența unui site, fără nicio afiliere cu Ministerul de Finanțe, care permite utilizatorilor să-și înregistreze bonul fiscal și să fie notificați pe e-mail dacă au câștigat.
„Site-ul respectiv nu are nicio legătură cu Ministerul de Finanțe. Totuși, acesta nu este un demers ilegal, iar datele respective nu pot fi folosite de altcineva pentru a revendica premiul pentru că bonul respectiv trebuie depus în original la ANAF, care va verifica proveniența bonului”, au precizat oficiali de la minister.
Alte întrebări ale consumatorilor sunt legate de posibilitatea ca și facturile fiscale să participe la loterie, dar Ialomițianu a precizat că acest eveniment este dedicat doar bonurilor.
Ce numere au câștigat
Luni, 13 aprilie 2015, a avut loc prima extragere pentru Loteria bonurilor fiscale, organizată de Ministerul Finanţelor Publice. La această extragere au participat bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie - 28 martie 2015, iar participarea la loterie nu presupune o înregistrare prealabilă a bonurilor fiscale în nicio bază de date/website şi nici depunerea acestora înainte de efectuarea extragerii la sediile instituţiilor implicate în organizare. Au fost extrase trei cifre care trebuie să se regăsească pe bonurile fiscale câștigătoare. Prima bilă extrasă, 2, a indicat luna emiterii bonului, în acest caz februarie. A doua extragere a indicat ziua emiterii bonului, 7. Ultima extragere, care indică valoarea bonului, s-a făcut cu trei bile. Acestea au fost: 0, 0 și 6. Astfel, au câștigat bonurile care din data de 7 februarie 2015 în valoare cuprinsă între 6 și 6,99 lei, TVA inclus. Revendicarea premiilor se face, începând cu prima zi după efectuarea extragerii, până la data de 13 mai a.c. inclusiv, prin depunerea în original a bonului fiscal câştigător emis în perioada 02 februarie - 28 martie a.c., alături de copia actului de identitate şi de o cerere, la orice administraţie fiscală din structura ANAF. După această dată, premiul nu mai poate fi revendicat.
Un sibian a câștigat de două ori la Loteria bonurilor
Pentru că serviciul său este apropiat de un chioșc cu dulcegării, un sibian a descoperit în această dimineață că acest chioșc i-a adus de două ori noroc: are două bonuri câștigătoare la prima extragere a Loteriei bonurilor. „Eu sunt mai tipicar, din fire. La un moment dat mă gândeam să și lipesc bonurile, dar mă gândeam că se vor rupe dacă trebuie să le dezlipesc. Așa că le-am prins cu agrafe, pe zile. Știam că urmează extragerea, fiul meu a pornit televizorul mai tare, eram cu niște musafiri la masă. Mi-am zis numai să nu fie extrase numere mai mari, că nu aveam bonuri din astea. Sunt militar pensionat, dar lucrez în continuare în alt domeniu. Și aproape de serviciul meu este un chioșc din ăsta, cu Fornetti. Aproape în fiecare zi îmi cumpăr câte ceva de acolo, mai și câte o cafea. Când am auzit la televizor că prima cifră e zero, că și a doua e zero, atunci i-am zis fiului meu să caute bonurile din șapte februarie. Și am din acea dată un bon de 6,45 lei și unul de 6,90”, povestește, pentru „Evenimentul zilei”, Marius V., sibian în vârstă de 51 de ani. (Traian Deleanu)