Lobby-ul "mâniosului" Paleologu printre pensionari: Alegeri primare în PDL pentru candidatul la București

Intrat “mânios” în politică, dar nu ca eroul Ahile, vicepreședintele PDL Theodor Paleologu și-a făcut astăzi lobby în rândurile pensionarilor PDL pentru susținerea nominalizării sale în postura de candidat al partidului la Primăria Capitalei. Cum în PDL se preconizează organizarea unor alegeri interne pentru desemnarea celui mai potrivit candidat la Primăria Capitalei, Paleologu s-a proclamat ca cea mai bună soluție pentru a duce partidul la victorie.

"Motivul principal pentru care a intrat în politică este mânia". A nu se confunda cu "mânia lui Ahile, ca în Iliada”. Starea de spirit care l-a animat pe vicepreședintele Theodor Paleologu să facă pasul în politică a ținut mai mult de "distrugerea oraşului, prin demolări, prin construcţii aberante".

"E vorba de trafic, care este absolut insuportabil în Bucureşti şi există soluţii pentru asta, deci nu e adevărat că e o fatalitate", a explicat astăzi Paleologu pensionarilor din organizația de profil a PDL veniți să-și aleagă noul președinte. Alegeri interne pentru desemnarea candidatului PDL pentru Capitală?

Vicele PDL a profitat de prilej pentru a-și promova șansele la o eventuală candidatură la Primăria Bucureștiului. O atitudine explicabilă, de vreme ce, din informațiile pe care le deține, la nivelul PDL vor fi organizate un fel de alegeri primare pentru selectarea celui mai bun candidat, alegeri pe care el personal, le-ar vrea "deschise şi către simpatizanţi, nu doar către membri".

"Evident că pensionarii sunt principalii interesaţi în a avea un oraş curat, cu trafic mult mai puţin sufocant decât este cazul în acest moment. Cel puţin în colegiul meu (de deputat - n.r.), o mare parte dintre alegători sunt pensionari, aşa că e normal să ai o mare atenţie pentru aceste probleme", a încercat Paleologu să-și apropie voturile seniorilor democrat-liberali.

Udrea, partener bun de dialog

În acest context, deputatul PDL s-a declarat "absolut convins" că ar fi cea mai bună variantă a PDL pentru această primărie, el sugerând că deja are un partener de dialog pe această temă în de liderul organizației de București, Elena Udrea.

Întrebat dacă a sondat apele din partid cu privire la o eventuală candidatură a sa la scaunul de edil al Capitalei, Paleologu a dat un răspuns evaziv.

"Rămâne de văzut, evident că un rol esenţial aici îl are Elena Udrea, atât din cauza funcţiei pe care o are în partid şi evident ministerul pe care îl are dânsa are o tangenţă evidentă cu aceste chestiuni legate de urbanist, planificare urbană şi aşa mai departe. Ea este un partener de dialog esenţial. Cu ceilalţi colegi nu am avut discuţii, dar eu îmi văd de drumul meu", a explicat cel care în trecut fusese nominalizat de Udrea ca unul dintre posibilii candidați ai partidului, alături de Silviu Prigoană, Cristian Preda, Sulfina Barbu, Liviu Negoiță și Monica Macovei. Voinescu: Alegerile primare pentru candidaţi, cerute de mulţi colegi, dar are dezavantaje Ideea organizării de alegeri primare în PDL pentru selectarea celui mai bun candidat la Primăria Capitalei a fost confirmată şi de purtătorul de cuvânt al patidului, Sever Voinescu.

El a declarat că susţine, de principiu, organizarea de alegeri “primare" în PDL, dar nu agreează participarea “simpatizanţilor PDL" la un astfel de scrutin pentru a nu se confrunta cu perspective invaziei lui Vanghelie cu autobuzele în sediul PDL.

"Discuţiile legate de alegerile primare, să le spunem aşa între ghilimele, încercând să traducem brutal termenul primary din limbajul electoral american, existenţa acestui tip de alegeri este cerută de mulţi colegi şi e o dezbatere care are loc în Partidul Democrat Liberal de un an, un an şi ceva", a amintit vicepreşedintele PDL, întrebat dacă în opinia sa acest tip de alegeri ar trebui să fie "deschise", adică şi prin participarea simpatizanţilor democrat-liberali, sau "închise", doar pentru membrii PDL.

Totuşi, vicele PDL a invocat experienţa negativă a PSD din 2004, cerând o oarecare “prudenţă" şi o analiză a dezavantajelor pe care l-ar putea implica introducerea acestui tip de alegeri.

"Îmi dau seama care ar fi inconvenientele uitându-mă la experienţa unui alt partid ce a încercat acum câţiva ani de zile ceva similar (PSD în 2004-n. red.) şi până la urmă a ieşit prost, în sensul că procesul nu şi-a atins scopul politic. Poate că trebui să învăţăm din ce au greşit oamenii atunci şi să remediem astăzi dar, de principiu, îmi place ideea", a conchis vicepreşedintele PDL.