Londra cere extradarea asasinului lui Litvinenko

Andrei Lugovoi, inculpat in afacerea otravirii fostului spion sovietic.

Parchetul britanic a lansat ieri actiunea juridica impotriva fostului agent KGB Andrei Lugovoi si a solicitat Rusiei extradarea sa in Marea Britanie spre a fi pus sub acuzare pentru uciderea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko in noiembrie, anul trecut, la Londra.

„Am concluzionat ca dovezile aduse de politie sunt suficiente pentru a-l inculpa pe Andrei Lugovoi pentru asasinarea lui Litvinenko prin otravire deliberata”, a declarat directorul serviciilor regale de procuratura (CPS), sir Ken MacDonald.

Rusia a anuntat deja ca se va opune oricarei cereri de extradare a unuia dintre cetatenii sai in aceasta afacere si a reconfirmat decizia ieri, in ciuda faptului ca ministrul britanic de externe, Margaret Beckett, a solicitat „deplina cooperare a Moscovei in aceasta afacere”. „Constitutia Federatiei Ruse prevede ca cetatenii rusi nu pot fi extradati intr-o alta tara pentru a fi judecati. Andrei Lugovoi este cetatean rus”, a precizat o sursa a Parchetului rus.

Marina Litvinenko, vaduva victimei, a depus o plangere impotriva Rusiei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Plangerea se refera la posibila incalcare de catre Federatia Rusa  a articolelor din conventia CEDO privind cooperarea in vederea asigurarii unei anchete eficiente.

Executantul Lugovoi

Andrei Lugovoi este un produs pur al KGB, care a facut cariera in umbra controversatului om de afaceri rus Boris Berezovski, inainte de a se lansa in propriile afaceri.

De-a lungul interogatoriilor in fata anchetatorilor britanici, Lugovoi a explicat calm si stapan pe sine ca e nevinovat si nu are nimic de ascuns. El a povestit chiar ca a ras cand a citit in „The Guardian” despre posibila sa extradare in Marea Britanie. In 1987, Lugovoi a intrat la Scoala Militara a Sovietului Suprem, apoi  in prestigiosul regiment al Kremlinului. In cadrul Biroului 9 al KBG se ocupa cu securitatea inaltilor demnitari.

Dupa caderea URSS, Lugovoi devine numarul doi al securitatii premierului Egor Gaidar. Ulterior il cunoaste pe controversatul Boris Berezovski si se ocupa de securitatea canalului acestuia de televiziune, ORT.

Dupa venirea lui Vladimir Putin la putere si exilul lui Berezovski la Londra, Lugovoi este inchis 14 luni pentru complicitate la evadarea unui inculpat aflat in detentie provizorie. Dupa eliberare, intra in afaceri, unde se foloseste de experienta sa de fost agent de securitate.

Pe 1 noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko s-a intalnit la Londra cu cel putin trei persoane. Este vorba despre doi rusi, intre care fostul agent KGB Andrei Lugovoi, cu care a baut un ceai, si un italian, Mario Scaramella. Acesta i-a oferit un document cu „informatii foarte interesante” despre asasinarea jurnalistei ruse de opozitie Anna Politkovskaia.

Litvinenko a fost internat in stare grava in spital in primele zile ale lunii noiembrie, iar Scotland Yard stabileste ca este vorba despre „otravire deliberata” cu poloniu 210.

Intr-o scrisoare redactata inainte sa moara, Litvinenko il acuza pe presedintele Vladimir Putin ca este responsabil de otravirea sa. 23 noiembrie. Aleksandr Litvinenko moare la spital.