Locuri de parcare plătite de două ori

Şoferii din sectorul 4 ar putea fi nevoiţi să achite o taxă suplimentară de 50 de lei pentru a scăpa de vehiculele care le ocupă ilegal locurile de parcare.

Chiar dacă-ţi plăteşti locul de parcare din apropierea locuinţei, acesta nu e chiar al tău. Suma anuală, cuprinsă între 70 şi 100 de lei, asigură doar "cazarea" maşinii de la orele 17.00-18.00 până în dimineaţa zilei următoare, şi nici atunci pe deplin: în Capitală cel puţin, "chiriaşii" de ocazie sunt amendaţi, însă maşina nu e ridicată.

Autorităţile din sectorul 4 încearcă să rezolve problema, dar riscă să intre într-o altă încurcătură: potrivit unui proiect de hotărâre de consiliu, orice maşină care blochează sau ocupă abuziv un loc de parcare de reşedinţă poate fi ridicată la orice oră, cu condiţia ca titularul locului să plătească o altă taxă, tot anuală, de 50 de lei, special pentru acest serviciu. Cu alte cuvinte, plătitorul de bună credinţă trebuie să scoată de două ori bani din buzunar pentru a beneficia pe deplin de locul său de parcare.

"Intrusul", ridicat în cel mult 30 de minute

În plus, proiectul prevede ca prin formularea "parcare abuzivă" să se înţeleagă atât oprirea, cât şi staţionarea unui autovehicul, nu doar pe locul de parcare, ci şi în faţa acestuia.

"Cererile de ridicare a autovehiculelor se primesc la dispeceratul Poliţiei Comunitare Sector 4, care are obligaţia să verifice dacă solicitantul a plătit, pe lângă taxa de parcare de reşedinţă, şi taxa specială de urgenţă. În cazul în care cererea respectă condiţiile, un echipaj format din poliţişti comunitari şi de la Rutieră, împreună cu angajaţii firmei de ridicat maşini, se va prezenta la solicitare. Timpul de prezentare nu poate fi mai mare de 30 de minute", se specifică în proiect.

Cât despre preţul suplimentar, "acesta nu e unul exagerat", consideră oficialii primăriei. "Nu e mult 50 de lei pe an. Credem că aşa se vor învăţa oamenii să nu mai parcheze unde nu trebuie", argumentează directorul executiv al Direcţiei de Relaţii cu Comunitatea Locală, Nicolae Miu. Cei care nu vor achita suma pot apela la poliţie şi vor obţine doar amendarea, mai spune Miu.

În schimb, dacă proprietarul plăteşte taxa suplimentară, "intrusul" va achita minimum 300 de lei drept taxă de ridicare a maşinii. În plus, pentru fiecare 24 de ore de depozitare a vehiculului parcat ilegal, proprietarul va mai scoate din buzunar încă 100 de lei.

Prea puţine soluţii

În Capitală există aproximativ 460.000 de locuri de parcare şi 1,2 milioane de maşini. Chiar dacă ştiu că se parchează pe trotuar, deoarece nu sunt locuri suficiente, edilii nu le oferă şoferilor prea multe soluţii, dar impun multe interdicţii.

În timp ce noile parcări subterane rămân "în faza de proiect", iar în cartiere există un deficit major de locuri de parcare, aceştia vor ca orice autoturism parcat ilegal să fie ridicat imediat de "vânătorii de maşini". Citiţi şi:

  • Parcurile Bucureştiului, transformate în parcări
  • Locul de parcare, un lux în noile complexuri rezidenţiale
  • Statuile din Piaţa Universităţii sunt mutate. Viitoarea parcare subterană, acuzată că e ilegală

DIN ŢARĂ

Taxe cuprinse între 300 şi 573 de lei

Alba-Iulia. În prezent, pentru că procesul de închiriere a locurilor de parcare din zona blocurilor este încă în desfăşurare, autorităţile locale aplică doar amenzi între 100 şi 300 de lei. "Încă nu s-a luat în discuţie ridicarea maşinilor parcate ilegal pe domeniul public. Ne limităm la amenzi", explică Mihai Coşer, purtător de cuvânt al primăriei. (Mihaela Moraru)

Cluj-Napoca. Şoferii ale căror maşini parcate neregulamentar sunt ridicate de angajaţii primăriei trebuie să plătească o taxă de 300 de lei plus TVA. Aici sunt incluse "serviciile" de ridicare şi transportul maşinii.

În plus, trebuie plătită şi o taxă de depozitare de 35 de lei plus TVA. Cei cărora li s-a ridicat maşina, dar ajung la faţa locului înainte ca aceasta să fie dusă la locul de depozitare trebuie să achite o taxă de 240 de lei. (Mihai Şoica)

Deva. Şoferii ai căror maşini sunt ridicate trebuie să achite o taxă de 300 de lei. Dacă nu-şi recuperează maşina în termen de 24 de ore, trebuie să mai plătească o taxă de 50 de lei pe zi. (Ciprian Iancu)

Iaşi. În Capitala Moldovei, şoferii care parchează pe spaţiul public sunt taxaţi cu 430 de lei. În plus, SC Servicii Publice Iaşi, societatea care se ocupă de ridicarea maşinilor, percepe o taxă de chirie şi pază a autoturismulelor în valoare de 120 de lei pe zi. (Maria Craus)

Timişoara. Bănăţenii care îşi parchează maşinile în locuri nepermise le pot recupera din depozit abia după plata amenzii. Aceasta variază între 120 şi 300 de lei, suma cea mai mică reprezintă amenda dată în baza Codului Rutier, iar cea mai mare are la bază o hotărâre a consiliului local.

În plus, ei mai trebuie să achite o taxă de ridicare, transport şi depozitare, în valoare de 573 de lei. (Georgeta Petrovici)