Undeva sub Carpați, pe partea cu Transilvania, există un loc magic, plin de mistere și legende. Dacă n-ai ști de el, nu l-ai putea dibui. Căci dintr-o străduță întortocheată, ca atâtea altele din Cisnădioara, se face o potecă spre munte, printr-o pădure maiestoasă de conifere. După un urcuş de circa 10 minute prin pădure, pe o cărare cu trepte pietruite, se deschide un povârniș pe care este agățată Biserica Sf. Mihail.
Pe platoul pe care este așezată biserica se deshide o panoramă uimitoare. Văzută de acolo, lumea e mai mică și mai nesemnificativă. Și cum să nu fie când edificiul datează din anul 1223?
S-a conservat timp de opt secole
Ieri s-au împlinit 800 de ani de la prima menţiune documentară a Bisericii Sfântul Mihail din Cisnădioara, sau „Michelsberg” (în germană, „Muntele Sfântului Mihai”) din județul Sibiu, considerată cel mai vechi monument de arhitectură în stil romanic pur din Transilvania.
Aflată la doar 5 kilometri de Sibiu, Biserica – Cetate din Cisnădioara s-a conservat timp de opt secole în geometria în care este admirată şi astăzi.
Conform mărturiilor vremii, construcția monumentului a început în jurul anului 1180, lucrările, executate de comunitatea de saşi colonizată de regalitatea maghiară, fiind continuate pentru circa 20 de ani.
Domeniul se afla, la acel moment, sub jurisdicţia Prepoziturii Sibiului („Praepositura Cibiniensis”) – centrul ecleziastic al tuturor sașilor din Transilvania (“Ecclesia Theutonicorum Ultrasilvanorum“), fapt confirmat de către Papa Celestin al II-lea în anul 1191.
În anul 1211, regele maghiar Andrei al II-lea (1205-1235) a adus Ordinul Cavalerilor Teutoni în Țara Bârsei, în scopul protejării graniței estice a Regatului Ungar de incursiunile cumane.
Atestat din anul 1223
În acest context, în anul 1223, Prepozitura Sibiului donează biserica regelui maghiar Andrei al II-lea, pentru ca la scurtă vreme, ea să fie donată lui magistrus Gocelinus, un apropiat al Regelui, care se pare că a folosit-o drept capelă privată a sa, şi care, la rândul său, a cedat “muntele Sfântul Mihail împreună cu biserica și tot pământul ce ține de el” Abației Cisterciene din Cârța.
Biserica Sfântul Mihail, păstrată şi acum în forma originală, a început a fi construită pe vârful stâncos al unui deal, pe platoul foarte îngust, prima atestare documentară fiind, conform unor surse, din anul 1223.
Saşii au ridicat o biserică romanică solidă, scurtă, cu trei nave, corp pătrat, absidă semicirculară, şi absidiole în partea estică a navelor laterale, ei fiind foarte cunoscuţi la acea vreme pentru priceperea şi hărnicia lor. Nava centrală, acoperită cu o şarpantă aparentă, este, ca în cazul oricărei biserici romanice, mai înaltă decît cele laterale, fiind despărţită de acestea prin intermediul unei singure perechi de stâlpi.
Ea este iluminată cu ajutorul unor ferestre strâmte semicirculare.
Legende
Două legende interesante s-au păstrat la Biserica Sfântul Mihail din Cisnădioara. Prima dintre acestea spune că, pe vremuri, orice flăcău din sat, înainte de însurătoare, trebuia să urce la Cetate cu un bolovan din acelea destinate ofensivelor în caz de asediu, pentru a-şi dovedi puterea.
O a doua legendă arată că atunci când un cuplu localnic dorea să divorțeze, era încuiat în micuța casă din interiorul fortificației. Deşi se pare că ritualul era valabil în mai multe localităţi din Transilvania (la Biertan, spre exemplu, unde termenul de încarcerare a cuplurilor „neliniştite” era de două sptămâni”), la Cisnădioara termenul de izolare a perechilor era până la împăcare, iar legenda arată că, în cazul în care cei doi nu găseau împăcarea, nu mai ieșeau niciodată de-acolo…
Programul de vizitare
Astăzi Biserica Sfântul Mihail dinCisnădioara a devenit un obiectiv turistic extrem de interesant, deşi bazilica este rareori deschisă, un monument încărcat de o istorie remarcabilă, păstrat, iată, timp de sute de ani, într-o stare de conservare care încântă.
Să mai adăugăm că în timpul sezonului turistic de vârf, programul de vizitare este zilnic 10:00 – 18:00, iar în afara sezonului, cu programare, tariful este de 7 lei, cu ghidaj în limbile română şi germană inclus în preţul biletului.