Conform estimărilor, în Europa există aproape 1.000 de circuri, majoritatea dintre acestea folosind animalele sălbatice în spectacolele lor.
De la primate la zebre, un număr foarte mare de animale sălbatice sunt închise şi transportate în cuşti neîncăpătoare pentru distracţia publicului. Leii, tigrii, leii de mare, elefanţii şi urşii sunt folosiţi cel mai adesea în circuri, dar şi rinocerii, girafele sau hipopotamii îşi petrec viaţa în cuşti în numele divertismentului.
La nivel internaţional, mai multe ţări precum Austria, Bulgaria, Suedia sau SUA au interzis deja folosirea animalelor sălbatice în circuri, dar acestea sunt interdicţii statutare naţionale la nivelul Uniunii Europene, neexistând încă recomandări unionale concrete legate de păstrarea animalelor de circ. Şi în România lipsesc reglementările, ceea ce face ca animalelor din circuri să nu le fie puse la dispoziţie nici măcar condiţii minime de supravieţuire.
„Pentru animalele sălbatice, viaţa de circ nu este o bucurie. În sălbăticie niciun tigru nu ar trece printr-un cerc în flăcări şi niciun elefant nu ar sta în mâini. Aceste scamatorii sunt întotdeauna rezultatul unor metode îndoielnice de dresaj şi nicidecum o bucurie, o relaxare sau o evadare din viaţa sedentară pe care animalele o au la circ, aşa cum mulţi cred în mod eronat”, spun reprezentanţii fundaţiei Vier Pfoten. Thomas Pietsch, specialist în animale sălbatice al fundaţiei, spune că „animalele sălbatice născute în captivitate au nevoi similare cu cele ale semenilor lor din sălbăticie”. „Nu vor putea fi niciodată domesticite şi nu se adaptează la viaţa în captivitate. În circuri li se asigură condiţii minime pentru supravieţuire. Nicio companie de circ nu poate oferi acestor animale condiţii pentru o viaţă normală, în concordanţă cu nevoile lor native,” mai crede expertul.
Habitatul leului este de două ori cât suprafaţa Bucureştiului
Un leu închis tot timpul în cuşcă dezvoltă probleme comportamentale precum monotonia sau mişcările stereotipe. El simte nevoia spaţiului
Mai mult, giumbuşlucurile cu elefanţi care stau în fund sau într-un singur picior sunt traumatizante pentru aceste creaturi sensibile. De multe ori, elefantii se rănesc atât de rău, încât nu mai pot fi folosiţi în spectacol, dar de obicei sunt ţinuţi în circul respectiv până mor. Leii de mare înoată la adâncimi foarte mari. În circuri, ei stau într-o piscină neîncăpătoare, iar hrana neadecvată le produce îmbolnăviri frecvente.
„Ţinerea animalelor sălbatice în circuri este o formă modernă de sclavie. Animalele sunt obligate să facă diverse trucuri pe care le-au învăţat, care sunt cu totul anormale şi neconforme naturii lor,” spune un fost dresor de tigrii. Printre ţările europene care au interzis folosirea animalelor sălbatice în circuri se numără Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Malta, Austria, Polonia, Suedia, Slovacia, Cehia şi Ungaria.
Intraţi în dezbatere: Credeţi că locul animalelor sălbatice este în circuri?
CITIŢI MÂINE UN INTERVIU CU BRÂNDUŞA NOVAC DESPRE CONDIŢIILE ÎN CARE TRĂIESC ANIMALELE DE LA CIRCUL GLOBUS DIN BUCUREŞTI
VEZI GALERIE FOTO ŞI VIDEO
CITIŢI ŞI:
E corect să ucizi pentru lux E corect să ucizi pentru lux? | VIDEO Blană naturală sau ecologică?