În Republica Moldova, locuitorii din Chișinău sunt îndemnați să nu arunce deșeurile vegetale (iarbă, frunze uscate, resturi de plante, ramuri de la copaci sau arbuști) în containerele de gunoi municipale.
Este vorba despre o situație specială. O campaniei de salubrizare de primăvară în municipiul Chișinău. Iar Î.M. Regia „Autosalubritate” îi îndeamnă pe locuitorii capitalei să respecte regulile de colectare a deșeurilor vegetale și să le depună în locurile special destinate. De asemenea, gestionarii fondului locativ sunt rugați să informeze muncitorii responsabili de salubrizare în curțile de bloc despre modul corect de stocare a deșeurilor vegetale.
Sfaturi pentru locuitorii din Chișinău
Deșeurile vegetale trebuie colectate separat de celelalte tipuri de deșeuri, în saci sau recipiente speciale și depozitate lângă platformele comune de stocare a deșeurilor și nicidecum în containere. Ulterior, aceste deșeuri vor fi evacuate de operatorul specializat, fiind compostate și transformate în îngrășământ natural, care va fi folosit pentru fertilizarea solului în zonele verzi ale orașului.
De asemenea, Î.M. Regia „Autosalubritate” le-a transmis șoferilor să respecte semnele de restricție și să nu parcheze în apropierea platformelor comune de stocare a deșeurilor, pentru a asigura accesul și colectarea eficientă a deșeurilor.
Campania „Curățenia generală de primăvară” din municipiul Chișinău se desfășoară în perioada 4 martie – 3 mai, după cum informează jurnal.md.
Un domeniu de care Basarabia începe să se preocupe tot mai mult în ultima perioadă este și cel al mediului înconjurător. În țara vecină a demarat o amplă campanie de împădurire, iar la plantarea puieților a participat și președintele Maia Sandu. În funcția de ministru al Mediului a fost învestit Serghei Lăzărencu, care trebuie să rezolve mai multe probleme presante.
Vladislav Sanduleac, student al facultății de ecologie a Universității Tehnice din Moldova, ecoactivist, a vorbit despre numirea din fruntea ministerului Mediului.
El a atras atenția asupra faptului că premierul Dorin Recean l-a mandatat pe noul ministru să rezolve problema gunoaielor, în timp ce președinta Maia Sandu și-a dorit să aibă mai multe păduri în țară.
„Sunt sarcini excelente și este posibil ca noul ministru al Mediului să fie un manager mai puternic decât cel precedent, dar amploarea sarcinilor este mult mai mare decât forța unui singur minister. Noul ministru este o persoană fără o educație adecvată, dar va învăța totul în curând. Cred că un an îi va fi suficient pentru a compensa cunoștințele lipsă", spunea, recent, Vladislav Sanduleac.