Locuitorii Capitalei riscă să rămână fără apă caldă

Locuitorii Capitalei riscă să rămână fără apă caldă

La fel ca în anii trecuți, populația Capitalei este amenințată cu decuplarea de la rețeaua de apă caldă. În Galați, s-a trecut la fapte, apa fiind încălzită doar cu centrala

Bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă și fără căldură la iarnă din cauza conductelor vechi care riscă să cedeze în această vară. În plus, datoriile istorice pot atrage falimentul regiei de distribuție, iar costurile imense sunt cauzate de rețeaua dimensionată marile nevoi ale industriei din urmă cu 60 de ani.

„Mai mult de 80% din reţelele administrate de RADET sunt vechi, de peste 30 de ani, atrage atenţia Gabriel Dumitraşcu, şeful Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET).

Problema va rămâne nerezolvată și în această vară pentru că nu sunt bani de reparații. Ar fi nevoie de o sumă imensă pentru modernizări: 360 de milioane de euro şi de alte 850 de milioane de euro pentru redimensionarea şi retehnologizarea CET-urilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

O mare parte din datorii sunt cauzate de faptul că sistemul produce în jur de 10 milioane de Gcal, așa cum era nevoie în anii ’50, deși acum e nevoie doar de 1.900 de Gcal/h, a mai precizat Dumitrașcu.

Cu falimentul la ușă

Potrivit şefului Consiliului de Administrație al RADET, cea mai mare problemă a regiei o reprezintă datoriile istorice acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu un minus de 3,83 miliarde de lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către Elcen (Electrocentrale). La sfârşitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde de lei.

Regia este unicul operator al sistemului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei.

Un oraș a rămas deja fără apă caldă

Deși aceste amenințări cu întreruperea apei calde sunt o obișnuiță care nu mai sperie, într-unul din marile orașe pericolul a devenit realitate. Galațiul este cel mai important municipiu care a rămas fără apă caldă de aproape două luni. Motivul: datoriile istorice ale regiei locale, Apaterm, către Electrocentrale au dus la faliment. Odată cu acesta a venit și întreruperea apei calde la robinete, gălățenii dând iama în magazinele de centrale și boilere în ultimele săptămâni. Primarul Marius Stan a anunțat că va remedia problema în următoarea lună. Alte mari orașe care riscă o situație identică sunt Petroșaniul, Suceava și Tulcea.