Locuinţa poate fi o prietenă inteligentă

Specialiştii în siguranţă, securitate şi tehnologii prevăd un viitor confortabil: printr-o simplă apăsare de buton, te vor asculta toate utilităţile casei tale.

Ziua de muncă s-a încheiat şi te întorci acasă. Când te apropii de intrare, porţile se deschid automat, sistemul de securitate este deconectat, iar lumina se aprinde progresiv, întâi în garaj şi apoi în toată casa. Eşti întâmpinat cu muzica ta preferată, iar temperatura din încă- pere este exact pe placul tău. În plus, apa din piscină are temperatura ideală. Şi toate astea se întâmplă doar cu ajutorul câtorva setări făcute prin telefon, înainte de a pleca de la serviciu.

Sisteme uşor de folosit

Conceptul de casă inteligentă se referă la tehnologia de automatizare a locuinţei, integrând toate echipamentele şi sistemele electronice din casă în aşa fel încât să-ţi simplifice viaţa de zi cu zi. Locuinţa inteligentă integrează mai multe sisteme, practice şi uşor de folosit, indiferent că este vorba despre echipamente audio, video, home cinema, de iluminare, securitate, climatizare, comunicaţii, internet.

Cu ajutorul unei telecomenzi, poţi programa sistemul de irigare să-ţi ude gazonul exact la ora 6.00 sau regla temperatura apei din piscină la temperatura dorită.

De asemenea, poţi ajusta poziţia draperiilor sau programa aprinderea treptată a luminilor, atât a celor interioare, cât şi a celor din grădină.

„Casele din zilele noastre sunt tot mai complexe. Pentru a le putea controla, venim cu tehnologie nouă şi sofisticată. În acelaşi timp, trebuie să fie şi uşor de utilizat, simplă, şi să ofere siguranţă şi relaxare“, susţine Costin Ivan, manager control-systems al companiei Lotus Telecom, specializată şi în sisteme de securitate.

Cu o locuinţă inteligentă nu vei pierde nici ştirile şi nici filmul preferat. În plus, pe lângă sistemul home cinema de înaltă performanţă, îţi poţi integra în baie, de exemplu în oglindă, ecrane LCD cu control prin atingere.

Poţi da aceste comenzi şi din afara casei, prin intermediul internetului sau al telefonului mobil.

Securitate sporită

„Într-o casă inteligentă, este posibilă crearea unui scenariu de iluminat potrivit unei cine romantice, a unei petreceri sau pur şi simplu pentru a citi o carte. Punctul forte al unei asemenea locuinţ e este sistemul de siguranţă“, afirmă Alina Roibu, PR manager al companiei Avitech, specializată în soluţii pentru securitate, automatizări, instala- ţii electrice, audio, video şi multimedia.

Sistemul de siguranţă îţi permite să monitorizezi toate camerele de supraveghere video şi toţi detectorii de miş- care de pe întreaga proprietate. Vei putea vedea, de oriunde din casă, ce ma- şină este la poartă sau cine este la uşă. De asemenea, poţi vorbi cu vizitatorii sau le poţi permite accesul pe proprietatea ta printr-o simplă apăsare pe buton.

Pe puţin 5.000 de euro

Aceste sisteme nu au fost concepute pentru spaţiile mici. Ele nu pot fi utilizate în clasicele apartamente „cutii de chibrituri“. Alina Roibu, de la Avitech, consideră că, pe viitor, aceste sisteme se vor extinde dincolo de reşedinţ ele de lux ale oamenilor de afaceri. „Suntem în contact cu mai mulţi constructori pentru a realiza, încă din faza de proiect, infrastructura necesară sistemelor inteligente“, spune Alina Roibu.

Un sistem inteligent pentru casa ta poate costa de la câteva mii de euro până la un milion, în funcţie de complexitatea proiectului. „Cel mai ieftin sistem este între 5.000 şi 6.000 de euro, dar dacă vorbim despre o re- şedinţă de dimensiuni considerabile, preţul creşte proporţional“, afirmă Alina Roibu.

Şi specialiştii de la Schneider Electric România (firmă specializată în soluţii şi echipamente pentru distribu- ţie electrică şi control industrial) sunt de părere că „există posibilitatea ca, în viitor, toată lumea să-şi permită astfel de sisteme în casă, dar este un proces de lungă durată“.