Locuinţă într-un bloc nou sau vechi?

Preţul unui apartament într-un ansamblu rezidenţial nou a ajuns la fel, sau chiar mai mic, decât preţul unei locuinţe aflate într-un bloc vechi. Diferenţa dintre cele două tipuri de imobile se simte însă în costurile suplimentare de întreţinere. Aceste costuri cuprind tot ceea ce reprezintă facilităţi, precum îngrijirea spaţiilor verzi, iluminatul perimetral sau pază, costuri care se achită din buzunarul proprietarului.

Întreţinere de până la 1,5 euro/mp

Specialiştii companiei EuroMetropola susţin că administrarea unui ansamblu rezidenţial poate include costuri cuprinse între 0,3 şi 1,5 euro/mp, la care se adaugă TVA.

În aceste condiţii, fiecare familie va trebui să plătească, lunar, o sumă direct proporţională cu suprafaţa aferentă fiecărui apartament din spaţiul comun.

Cât de avantajos mai este, în aceste condiţii, să te muţi dintr-un bloc vechi, comunist, într-un apartament situat într-un ansamblu rezidenţial sau într-un imobil abia dat în folosinţă? 

Aceiaşi specialişti spun că în ceea ce priveşte factura de utilităţi, respectiv consumul de apă şi energie termică, acesta se ridică la aproximativ 100 de euro, pentru un apartament nou, de 3 camere, din zona Domenii, cu o suprafaţă de 110 mp şi un preţ la vanzare de 220.000 de euro.

Contract individual

Există însă şi posibilitatea ca fiecare proprietar să încheie contracte individuale cu furnizorii, având responsabilitatea să achite personal, în fiecare lună, contravaloarea consumului.

Totuşi, procedura poate fi aplicată doar în cazul blocurilor fără asociaţie de locatari, în general clădiri mai mici, cu patru-cinci apartamente.

Aţi alege să cumpăraţi o locuinţă într-un bloc nou sau una într-un bloc construit înainte de 1989?