Unica fiică a generalului Ştefan Guşă, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei, personaj-cheie în evenimentele din decembrie 1989...
Pentru dezvoltare
Ea s-a căsătorit în 1995 cu Iosif Constantin Drăgan, care avea la acea vreme 78 ani, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din România, cel care a înfiinţat grupul Butan Gas. În 2001, omul de afaceri decide sa cedeze conducerea operaţiunilor grupului către soţia sa, Veronica Guşă, care a ocupat de atunci funcţia de preşedinte executiv al ButanGas.
După decesul soţului, în 2008, a devenit cea mai bogată femeie din România, fiind unic acţionar al grupului de firme şi având de administrat o avere de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Estimată în prezent la jumătate din valoare, potrivit Forbes. În 2009, ea a decis sa mute businessul de familie într-o nouă structură, denumită Veroniki Holding SpA. Astfel, pe lângă Butan Gas (grup industrial cu activităţi în Italia, Albania, Serbia, Grecia, Bulgaria şi România şi o cifră de afaceri a Butan Gas Romania estimată la circa 70.000 de euro). Din grup face parte acum şi Romconstruct Top, companie achiziţionată pentru dezvoltarea unui parc eolian în Siliştea, Constanţa.
S-a vehiculat
Drăgan este considerat primul miliardar român în dolari. La 21 de ani îşi lua licenţa în Drept. În 1940 obţine o bursă la Roma din partea guvernului italian şi în acelaşi an devine "dottore in giurisprudenza". După război începe să îşi înfiripe un imperiu al petrolului. Un personaj misterios, despre care la un moment dat se spunea că a dispărut fără urmă. În 1941, când a părăsit România, era atras de idealurile fasciste şi foarte apropiat Mişcării Legionare. S-a zvonit chiar că ar fi fost trezorierul Mişcării şi ca ar fi fugit cu banii acesteia. După venirea la putere a comuniştilor, Drăgan a devenit rapid colaborator apropiat al lui Nicolae Ceauşescu. Acest statut i-a permis chiar să faca afaceri cu statul comunist şi i-a favorizat accesul la anumite documente secrete despre Mareşalul Antonescu. Pe care, în cărţile sale, a încercat să-l pună într-o lumină favorabilă.
Pasionat de traci
S-a tinut departe de viaţa publică, dar se ştia că a dat lovitura în afaceri cu firma Butan Gas. La un moment dat s-a vehiculat că omul de afaceri ar fi mort sau ţinut sechestrat de familie. Cel care pierduse legatura cu el era chiar fiul nelegitim a lui Iosif Constantin Dragan. Mike Fink îşi acuza voalat în 2005 mama vitrega că l-a îndepărtat de tatăl lui.
Miliardarul a multiplicat banii din afacerea cu propan, care s-a dezvoltat la nivel internaţional. A întemeiat Fundaţia Europeană Dragan, care şi-a deschis filiale în mai multe oraşe din Europa. În România însă nu a putut face acest lucru decât după 1989. Atunci a deschis o şcoală de afaceri şi o universitate cu sedii la Lugoj, oraşul său natal, şi la Braşov. Un cartier din Lugoj în care locuiesc şi acum oameni săraci a primit ajutorul financiar al miliardarului roman. El le-a platit în anii '90 datoriile la regia de apă şi canal tuturor locuitorilor. Drept mulţumire, au numit cartierul Iosif Constantin Drăgan. A finanţat şi un proiect artistic: o sculptură de 40 de metri în munte, lângă Orşova, înfăţişându-l pe Decebal. Miliardarul a fost pasionat şi de istoria milenară a României. El este cel care a înfiinţat Centrul European de Studii Tracice şi a sustinut tot timpul că în urmă cu câteva mii de ani o mare parte a Europei de astăzi era ocupată de traci.