Locale 2012: Războiul de o zi

Pe 10 iunie, data oficială a alegerilor locale, partidele vor juca, pentru prima dată în istoria electorală postdecembristă, totul pe o carte.

Pentru prima oară, primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur, la fel ca preşedinţii de Consilii Judeţene. Câştigătorul şi învinsul în aceste alegeri va fi aşadar stabilit dintr-o lovitură, în data de 10 iunie.

În plus, primarii sunt un vehicul electoral important şi în campania pentru parlamentare, aşa că rezultatele de la locale sunt cu bătaie mai amplă. Locuri fierbinţi pe harta electorală

Partidele nu şi-au finalizat încă cu listele de candidaţi. Chiar şi aşa, în anumite locuri bătălia se anunţă a fi crâncenă. La primăria Craiovei, actualul primar, Antonie Solomon, susţinut de UNPR, se va încăiera cu senatorul PSD Olguţa Vasilescu (PSD), cu preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, punând paie pe foc, în condiţiile în acesta este în conflict deschis cu Solomon.

La Iaşi, fostul ministru liberal Cristian Adomniţei va încerca să smulgă şefia CJ de la veteranul Constantin Simirad (UNPR). La primărie, bătălia se poartă în sens invers, cu medicul şi deputatul Tudor Ciuhodaru (UNPR) încercând să-l învingă pe actualul edil, Gheorghe Nichita. Clujul este un alt judeţ unde bătălia politică se va încinge.

Profitând de faptul că fostul primar, Sorin Apostu (PDL), a fost arestat sub acuzaţie de luare de mită, USL va încerca să cucerească această redută deţinută de PDL din 2004.

Democrat-liberalii îl împing de la spate pe Emil Boc să candideze din nou, în condiţiile în care acesta a câştigat de două ori primăria.

Şi în Capitală meciul va fi mare. PDL caută un candidat care să-i smulgă primarului general, Sorin Oprescu, fotoliul câştigat în 2008. Candidaţi fără emoţii

Sunt şi candidaţi fără griji. Democrat-liberalii Gheorghe Flutur (Suceava), Sorin Frunzăverde (Caraş-Severin), Florin Popescu (Dâmboviţa), dar şi pesediştii Marian Oprişan (Vrancea) sau Liviu Dragnea (Teleorman) sunt câţiva dintre şefii de CJ care se aşteaptă să capete un nou mandat.

Primarul Constanţei Radu Mazăre (PSD), ţărănistul Gheorghe Ciuhandu (Timişoara) sau liberalul Romeo Stavarache (Bacău) sunt câţiva dintre primarii care nu-şi fac griji pentru mandatele lor. TABERE

PDL şi USL mai lucrează la liste

PDL nu a reuşit încă să-şi definitiveze lista de candidaţi, urmând să semneze un protocol cu UNPR, cu scopul susţinerii reciproce a primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene aflaţi în funcţie. Democrat-liberalii trebuie să anunţe, până la sfârşitul săptămânii, dacă fac alianţe locale cu alte partide şi sub ce denumire. În anumite locuri încă se mai desfăşoară sondaje pentru stabilirea candidaţilor. Teoretic, actualii şefi de consilii judeţene vor candida din nou.

În tabăra adversă, USL mai are de negociat în zece judeţe lista candidaturilor comune. Situa-ţia rămâne tulbure la nivelul candidaţilor pentru şefiile CJ Buzău şi Maramureş. În alte judeţe, partenerii din Opoziţie au încă de armonizat situaţia candidaţilor la unele primării de judeţe şi comune, cazul filialelor USL de Bihor, Braşov, Caraş -Severin, Dâmboviţa, Deva, Galaţi, Sălaj şi Vrancea. (Marius Vulpe) ALEGERILE LOCALE ÎN CIFRE

3.181 de primării, o singură şansă

  • 10 iunie - esta data alegerilor locale.
  • 3.181 de primării, 1.393 de locuri de consilieri judeţeni şi 40.000 de locuri de consilieri locali sunt scoase la bătaie.
  • 30 de zile durează campania electorală.
  • 100 de milioane de lei este costul estimativ al organizării alegerilor locale.
  • 11 mai este ziua începerii campaniei electorale.
  • 9 membri vor face parte din Comisia de Transparenţă care va supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile pentru alegerile locale: câte un reprezentant al fiecărui partid parlamentar, doi reprezentanţi ai ONG-urilor, doi ai CRP şi un reprezentant al AEP. 
  • 1 mai este ultima zi de depunere a candidaturilor. 
  • 54% dintre actualii primari au fost aleşi din primul tur în 2008.

Citiți și:

  • Calcule la PNL. 10 zone cu negocieri eşuate pe candidaturi: Harta judeţelor cu probleme în USL!