Ministrul Educației, Liviu Marian Pop, a explicat, la un post tv, că introducerea manualului de educație fi zică nu înseamnă că se vor înjumătăți orele de sport, ca să se facă și teorie. „Potrivit legii educației, toate disciplinele din programa școlară trebuie să aibă manual” a subliniat el.
De la Revoluție încoace, la fiecare început de an școlar sunt probleme cu manualele. Este afirmația ministrului Educației, care a explicat, la Antena 3, că potrivit Legii educației, „fiecare disciplină din programa școlară trebuie să aibă manual”.
„De 27 de ani, copiii nu aveau toate manualele la începutul anului școlar, și în special manualele de bază (...) De aceea, noi nu am făcut decât să recuperăm declajul de anul trecut, pentru că aceste programe trebuiau aprobate anul trecut. Noi le-am aprobat anul acesta în februarie, iar programele școlare au fost în concordanță cu planurile cadru pe care anul trecut în aprilie, dacă nu mă înșel, Guvernul Cioloș, era ministru atunci Adrian Curaj, a aprobat planurile cadru pentru tot învățământul gimnazial (...) Fapt pentru care am organizat licitație”, a spus Liviu Marian Pop.
118 manuale, la gimnaziu
Ministrul publicase anterior „Lista programelor școlare pentru învățământ gimnazial la care trebuie să existe manuale școlare”, care cuprinde 118 discipline, între care se numără: Educație fizică și sport, manuale de Religie pentru toate cultele, manuale de limbi străine pentru toate minoritățile, ba chiar și manuale de muzică în limbile tuturor minorităților (incluzând aici și poloneză, rromă, turcă sau ucraineană), Pregă- tire sportivă pentru 39 de discipline (ex: yahting, schi fond, softbal, aerobic etc.), dar și Informatică și Consiliere și dezvoltare personală (fosta oră de dirigenție).
Istoria românilor, nu deocamdată
Cele mai mari dispute s-au iscat pe tema manualelor de Istorie și de Sport. La istorie, sunt voci care spun că elevii ar trebui să studieze „Istoria românilor”nu doar pe cea Universală, dar Ministrul spune că nu poate schimba așa ușor programa de învățământ deja aprobată. „Cred că trebuie o dezbatere mult mai amplă. Ultimele planuri cadru au fost aprobate în 2001, și în 2001 disciplina istoria a fost tot „Istorie” nu „Istoria românilor”. Anul trecut au aprobat tot „Istorie”, nu „Istoria românilor”. Am văzut punctul de vedere al unor colegi de-ai mei, lăsați-mă tehnic și juridic și argumentat să analizez acest lucru, în paralel cu licitația manualelor școlare, care în 7 august așteptăm să se închidă”, a replicat Liviu Pop.
La ce va folosi manualul de sport
Cel mai mare scandal, însă, este legat de manualele de sport, în total 41 la număr: 39 pe discipline și două de teorie pură. Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământ Preuniversitar, i-a explicat ministrului că acest manual „nu-și va găsi rostul nici în bănci și nici mă- car acasă. Unul dintre autori a spus, culmea, că decât la prima oră va fi folosit, ceea ce-i accentuează inutilitatea din moment ce spui că te duci prima dată cu el la școală. Și pe urmă ce să faci? Sau dacă te duci cu el la școală înjumătățești orele din planul cadru, pentru că oră trebuie s-o faci de teorie, una de practică?”.
Liviu Pop i-a replicat însă că aceste discipline sportive, gen yahting, karate, baseball sau badminton, au fost aprobate la cere. „Voi face publică lista școlilor care au cerut așa ceva (...) Dacă nu am avut manuale și nu s-a respectat legea nu înseamnă că trebuie să continuăm în nerespectarea legii. Dacă discutăm de manualul de educație fizică și sport (...) ora de educație fizică nu-și schimbă desfășurarea. Ceea ce face manualul este să vină în plus să aducă elemente în plus (...) pentru elev, pentru părinte și pentru profesor”.