Petrom l-a premiat cu 2 milioane € pentru munca sindicală.
Liviu Luca a revenit în joc. Mulţi credeau că n-o să mai audă de el. A fost plimbat cu cătuşele la mâini, a fost prieten la cataramă cu SOV şi a fost acuzat că a băgat Petromservice în insolvenţă după ce a tocat 80 de milioane de euro. Liviu Luca a reintrat în joc cu un tun de 2 milioane de euro dat în ultimul an. Locotenentul lui Vântu a pus mâna pe programe de formare profesională şi încearcă să obţină monopolul sindical în interiorul Petrom. Din nou la masa bogaţilor
Noua lege a dialogului social este contextul în care s-a reactivat Liviu Luca. Conform legii, executivul unei companii mai negociază doar cu sindicatul care reprezintă cel puţin 50% plus unu din angajaţi. Cercetat de DNA, Luca a rămas şeful Sindicatului "Petrom-Energie", care nu adună, deocamdată, majoritatea sindicaliştilor din cea mai mare companie din România. Liviu Luca a declanşat o campanie masivă de racolări, pentru a deveni singurul negociator în faţa patronatului Petrom.
În ultimul an, a primit fonduri consistente din partea Petrom pentru derularea programelor de "learning and training" destinate angajaţilor. În total au fost 2 milioane de euro, o sumă impresionantă pentru orice trainer profesional din România dar care nu înseamnă mare lucru pentru bugetul uriaş de care dispune Petrom.
Banii ajung în contul unui off-shore
Negocierea sumelor nu are aprobarea Consiliului de supraveghere, cea care a decis alocarea fondurilor fiind directorul de resurse umane, Cristina Ionescu. Reprezentanţii OMV Petrom SA susţin însă că aceste fonduri au fost alocate conform legii şi trec sub tăcere motivul pentru care Luca este favorizat în alocarea unor astfel de fonduri. "Toate activităţile noastre se derulează cu respectarea legislaţiei în vigoare. Nu facem comentarii asupra negocierilor sindicale", spune Cristina Zanfirescu, şefa Biroului de presă al OMV Petrom SA. Cursurile pentru formare profesională sunt organizate la hotelul Cota 1.000 din Sinaia, administrat de societatea TerraVerde SRL, controlată de o firmă din Cipru - Enco Investments Limited. În urmă cu câţiva ani, anchetele de presă care au documentat ghemul de off-shore-uri din Cipru acreditau că în spatele Enco se află Liviu Luca. Deşi solicitaţi să ofere răspunsuri, Liviu Luca şi conducerea sindicatului Naţional "Petrom-Energie" nu au comentat modul de gestionare a celor două milioane de euro.
În acest moment, doar câţiva lideri de sindicat din Petrom nu au cedat presiunilor lui Luca. "Noi n-am primit nimic din aceste finanţări, nici n-am fost anunţaţi", spune Lucian Gal, lider al sindicatului de la Suplacu de Barcău. "Liviu Luca impune un stil dictatorial, sare peste orice reguli. Influenţa sa este din ce în ce mai mare, convingându-l pe directorul de aici să devină vicepreşedinte în sindicatul său", adaugă Lucian Gal. "Aceste finanţări sunt o metodă prin care se cumpără voturile angajaţilor", explică şi Constantin Maria, liderul unui alt sindicat, de la Drăgăşani. Jaful de la Petromservice
Când PSV Company (fostă Petromservice) a intrat în insolvenţă, lichidatorul judiciar a descoperit că societatea făcuse investiţii de 800 milioane de lei în zeci de societăţi, din care 400 milioane de lei fuseseră pompaţi numai în imperiul media la care visase Sorin Ovidiu Vântu. A fost o orgie financiară, făcându-se împrumuturi uriaşe fără a se impune garanţii. Sumele nerecuperate s-au convertit ulterior în acţiuni la societăţile împrumutate, acţiuni care au ajuns să nu mai valoreze nimic. În numele PSV Company, Liviu Luca a acceptat ca locotenenţii lui Vântu să primească împuternicire cu valoare de mandat special prin care aceştia erau liberi să efectueze orice operaţiuni. Adică să cheltuie oricât. 10.000 de semnături trebuie să strângă Liviu Luca pentru a deveni negociatorul unic din Petrom, companie unde statul este acţionar
A pierdut toate proptelele politice în Prahova
Cândva un potent arbitru al vieţii sociale, politice şi economice prahovene, liderul sindical Liviu Luca a început să-şi piardă din influenţa avută, atât în Ploieşti, fieful său, cât şi în judeţul Prahova, în prezent jocurile fiind făcute de junele său rival, Sebastian Ghiţă, patronul firmei Asesoft.
După tragerea cortinei peste ultimele alegeri locale s-a confirmat faptul că, erodat de multiplele dosare penale, liderul petroliştilor a pierdut o parte însemnată din influenţa sa. În mandatul dintre anii 2008 şi 2012, în urma protocolului dintre PSD şi CNSLR-Frăţia, sindicatele aflate sub conducerea influentului lider erau reprezentate în Consiliul Local Ploieşti şi în Consiliul Judeţean Prahova de trei dintre cei mai importanţi colaboratori ai lui Luca. Timp de 4 ani, FSLI Petrom a fost reprezentat în Consiliul Local Ploieşti de consilierul PSD Mihai Nicolescu, unul dintre vicepreşedinţi şi fost lider al sindicatului Schelei Boldeşti, un loc strategic, în care a lucrat Liviu Luca şi unde a luat fiinţă FSLI Petrom. La nivelul judeţului, între consilierii judeţeni s-au regăsit alţi doi oameni de bază ai mişcării sindicale prahovene. Astfel, Combinatul PetroBrazi, unul dintre pilonii sindicali, dar şi ai OMV Petrom, a avut ca emisar, în calitate de consilier judeţean PSD, pe preşedintele sindicatului PetroBrazi, Romeo Olteanu, în timp ce Uniunea Judeţeană a CNSLR-Frăţia a fost prezentă prin preşedintele său, Gheorghe Neaga, tot consilier judeţean PSD. Niciunul dintre aceştia n-a mai avut loc pe listele electorale, ieşind din scena politică.
Acordul cu PSD s-a mutat după gratii
În urma ultimelor alegeri locale, sindicalistul Liviu Luca nu a mai avut niciun om de-al său trecut pe listele de consilieri locali şi judeţeni. Cât priveşte soarta acordului politic încheiat între PSD şi CNSLR-Frăţia - având în vedere că unul dintre semnatari, Adrian Năstase, e la Rahova, altul, Marius Petcu, ex-preşedintele CNSLR-Frăţia, a fost condamnat şi aşteaptă sentinţa, iar Liviu Luca nu se simte prea confortabil din punct de vedere penal - rămâne de văzut dacă la alegerile parlamentare sindicaliştii vor mai avea colegii rezervate, ultimul lider sindical "rezolvat" fiind actualul deputat PSD, Matei Brătianu. "Liviu Luca primeşte bani pentru a slăbi puterea sindicatelor. Acesta e preţul trădării." Constantin Maria, lider de sindicat
Niciunul dintre locotenenţii lui Liviu Luca n-a mai prins funcţii politice în Ploieşti. PSD şi-a luat mâinile de pe el. Citiţi şi:
- Vîntu şi Luca au căpuşat "Petromservice" cu 420 milioane de euro în trei ani
- EXCLUSIV EVZ: Circuitul banilor Petrom-Vîntu-Popa
- Portretul sindicalistului mafiot: Liviu Luca, acest Jimmy Hoffa de Păuleşti
- Liviu Luca, judecat după ce şi-a "ţepuit" sindicatul