27 mai 2020 reprezintă o zi încărcată cu multe semnificaţii pentru Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor care în urmă cu fix un an era condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare de completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
La 27 mai 2019, judecătorii instanţei supreme mențineau condamnarea din prima instanță şi decideau totodată că Liviu Dragnea trebuia să plătească 23.414 lei despăgubiri civile în dosarul pentru instigare la abuz în serviciu, în legătură cu angajarea a două membre PSD la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.
Alte nume implicate în celebrul dosar au avut parte de clemenţă din partea judecătorii de la ÎCCJ. Magistraţii au dispus achitarea următorilor inculpați:
– Şefu Olguţa a fost condamnată la un an cu suspendare pentru fals intelectual, pe un termen de încercare de 3 ani
– Constantin Balaban a primit un an cu suspendare pentru fals intelectual, cu un termen de încercare de 3 ani
– Adriana Botorogeanu a primit 2 ani cu suspendare, cu termen de încercare 4 ani
– Miloş Rodica a fost condamnată la 3 ani cu suspendare
– Marineci Gabriel a primit 3 ani cu suspendare, cu un termen de încercare de 5 ani
– Bombonica Prodan (n.r. – fosta soţie a lui Liviu Dragnea) a fost achitată pentru abuz în serviciu
– Gheorghe Nicușor a primit 3 luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.
În prima instanță, Dragnea fusese condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
În aceeaşi zi, la ora 17:20, Dragnea se preda şi ajungea la Penitenciarul Rahova. Dragnea era luat de acasă cu o mașină de Poliție și transportat la Rahova, penitenciar în faţa căruia a fost întâmpinat de câteva zeci de oameni care l-au huiduit.
Până s-a ajuns aici, din curtea casei lui Dragnea (n.r. - cartierul Domenii) prima dată ieşise o mașină cu geamuri fumurii și perdeluțe de protecție, pe care cei din presă au şi urmărit-o inițial.
În cele din urmă, jurnaliştii şi-au dat seama că liderul PSD nu era în acel autovehicul şi au sesizat ulterior că din curte a ieșit și un Duster negru, ce s-a dovedit a fi mașina poliției care-l transporta pe Liviu Dragnea la Rahova.
Drumul până la închisoare a fost transmis în direct de televiziuni şi a fost marcat de mai multe episoade neplăcute pentru Dragnea. Mai multe persoane l-au huiduit și au strigat sloganuri antiPSD.
La un an de la condamnare, Dragnea încearcă să forţeze eliberarea prin mai multe căi extraordinare de atac. Mai multe detalii puteţi citi AICI şi AICI.
Imediat după ştirea care a făcut ocolul ţării în regim de Breaking news, fostul premier şi lider al social-democraţilor Adrian Năstase îi reproşa lui Dragnea că negociase cu „statul paralel”.
Totodată, cel care a fost la rândul său condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare (n.r. după contopirea pedepselor din dosarele Zambaccian şi Trofeul calităţii), i-a imputat lui Dragnea că nu a demisionat chiar în duminica în care PSD pierdere alegerile europarlamentare, la 27 mai 2019.
„Sunt două lucruri distincte: 1. Dragnea trebuia să-și dea demisia din fruntea partidului după rezultatul umilitor la alegerile de ieri; 2. Condamnarea lui, într-un dosar cusut cu ață albă, este o condamnare ce a avut un obiectiv politic.
Această condamnare, ca și felul în care a fost „însoțit” Dragnea spre Rahova arată că suntem un popor crud, ușor de manipulat, și că, după „revoluția votului”, a urmat justiția populară.
În mod paradoxal, folosirea social media nu ne duce spre viitor ci spre trecut.
Acțiunea politică internă și externă au avut și au ca obiectiv transformarea PSD într-un partid de 20% care să nu mai aibă un rol determinat în guvernarea României. Pentru asta s-au folosit, de-a lungul timpului, atât cozi de topor cât și anumiți lideri care, conștient sau nu, au intrat în astfel de jocuri.
Atitudinea și compromisurile lui Dragnea, lipsa de decizie, temporizarea i-au creat și lui probleme dar și partidului și, în definitiv, țării. Îmi pare rău pentru ce îndură, mai ales că știu ce înseamnă umilința unei condamnări și pierderea libertății dar încercările lui de a negocia cu „statul paralel” l-au dus într-o fundătură – în plan personal – iar partidul într-o criză profundă din care va ieși doar dacă înțelege că trebuie folosită o operație chirurgicală și nu administrate „suplimente alimentare”, scria Năstase pe blogul său.