Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a discutat marţi primul termen în procesul în care Liviu Dragnea cere revizuirea cauzei în care a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare (dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman), iar avocata lui a cerut secretizarea şedinţei de judecată.
Update. Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins, marţi, o cerere depusă de Liviu Dragnea în care fostul lider al PSD solicita revizuirea condamnării de trei ani şi jumătate închisoare primită în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
„Cu majoritate, respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinţei penale nr.377/21.06.2018 a ICCJ - Secţia Penală pronunţată în dosarul nr.2628/1/2016. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei", se arată în decizia instanţei.
Liviu Dragnea a depus acţiunea în luna noiembrie, în condiţiile în care Instanţa supremă i-a respins anterior alte căi extraordinare de atac împotriva condamnării - recurs în casaţie, contestaţie în anulare şi un recurs în drept intitulat "habeas corpus".
El nu a fost prezent marţi în sala de judecată, însă a fost audiat de judecători prin videoconferinţă.
Știrea inițială
Liviu Dragnea poate începe astfel demersurile pentru eliberarea condiţionată. Conform adevarul.ro, procesul de revizuire se judecă în camera de consiliu.
La această soluţie s-a ajuns după ce avocata Flavia Teodosiu a solicitat secretizarea şedinţei de judecată de la ÎCCJ. În actualul context pandemic, Liviu Dragnea participă la proces prin videoconferinţă.
Liviu Dragnea a avut Covid-19
Liviu Dragnea poartă mască de protecţie după ce a fost infectat recent cu noul coronavirus. În tentativa de a obţine eliberarea, fostul lider al PSD este încurajat şi de ştirea despre Floarea Alesu.
Ea a fost director general al DGASPC Teleorman. În acelaşi dosar, ea a fost condamnată la 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare.
La 7 ianuarie 2021, Floarea Alesu a fost eliberată condiţionat din penitenciarul de femei Ploieşti-Târgşorul Nou. Dragnea o cunoaşte bine. Ea le-a angajat şi le-a menţinut în funcţii pe cele două secretare PSD, chiar dacă nu veneau la serviciu.
Sentinţele pentru Floarea Alesu şi Liviu Dragnea
Alesu a fost condamnată pentru abuz în serviciu. Dragnea (n.r. - şef al CJ Teleorman la vremea comiterii faptelor) a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu.
Liviu Dragnea a executat peste 500 de zile de închisoare. Până când va putea intra în Comisia de liberare condiţionată, el mai are de ispăşit 283 de zile. Asta înseamnă 9 luni.
Practic, de abia în toamna anului 2021 va executa Liviu Dragnea fracţia de 2/3 prevăzută de lege (851 de zile) pentru a putea fi propus pentru liberare.
De ce poate fi eliberat Dragnea mai devreme?
Fostul şef al PSD poate fi eliberat mai repede pentru că a muncit după gratii aproape un an. Acest drept i-a fost retras după ce a dat un interviu fără acordul conducerii penitenciarului Rahova.
Astfel, în vara anului 2020, conducerea penitenciarului Rahova i-a retras dreptul de a munci. Ulterior, avocata lui Dragnea a contestat sancţiunea în instanţă.
În cele din urmă, un judecător a anulat-o şi fostul şef al PSD a putut reveni la muncă. Un calcul simplu arată că Dragnea a câştigat o zi de libertate la fiecare 3 zile de muncă. În acest context, termenul de liberare din toamna lui 2021 va veni mai devreme cu câteva luni.
sursa: adevarul.ro