Liviu Dragnea a renunţat la şefia Guvernului

Liviu Dragnea a renunţat la şefia Guvernului

PSD şi ALDE iau în calcul să-l propună, mâine, la negocierile de la Cotroceni pentru desemnarea premierului, pe fostul ministru Marius Nica (36 de ani), deși Liviu Dragnea a spus că nu va fi unul dintre numele vehiculate în presă. În coaliţia de guvernare ar putea intra şi maghiarii

Conducerile PSD şi ALDE au semnat, ieri, la Parlament, un protocol de constituire a Coaliţiei de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie, document care obligă cele două formaţiuni să aibă un program comun de guvernare şi un candidat unic pentru funcţia de prim-ministru.

Surse de la vârful PSD au declarat, ieri, pentru EVZ, că Liviu Dragnea a decis să iasă din cursa pentru prim-ministru, iar cele mai mari şanse să fie desemnat premier le avea aseară Marius Nica, absolvent al Academiei de Informaţii a SRI şi exponent al noii generaţii de lideri social- democraţi. După ce a lucrat ca ofiţer MApN în 2003-2008, Nica s-a angajat consilier la biroul europarlamentarului Rovana Plumb până în 2012, după care a avansat în Guvernele USL la Ministerul Mediului de la Director de cabinet la Secretar General. În 2013-2014 a fost şi preşedintele Consiliului de Administraţie a Loteriei Române, iar în martie 2015 a fost avansat la şefia Ministerului Fondurilor Europene. Nica a fost păstrat şi în Guvernul technocrat Dacian Cioloş, ca secretar de stat la acelaşi minister. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va fi ales în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a treia funcţie în statul român, spun surse de la vârful partidului. Social-democraţii vor oficializa mâine dimineaţă numele premierului PSD, într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional. În PSD există încă un curent de opinie care susţine că partidul ar trebui să-l propună premier pe liderul partidului, Liviu Dragnea, şi să treacă la suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis dacă acesta nu-l va accepta pe Dragnea din cauza condamnării sale în dosarul Referendumul.

Tăriceanu ia patru ministere

Ne puteți urmări și pe Google News

ALDE va primi de la PSD un număr de 3-4 ministere, spun surse participante la negocieri, precum şi secretari de stat şi conducerea unor agenţii guvernamentale. Funcţiile se vor împărţi „proporţional” cu scorul obţinut obţinut de cele două partide în alegeri, potrivit protocolului. Sursele citate spun că ALDE încearcă să obţină Ministerul Justiţiei. Alte portofolii cerute de aceştia sunt Energia, Agricultura, Externele, Mediul. ALDE va mai deţine şefia Senatului, prin Călin Popescu Tăriceanu.

PSD şi ALDE discutau aseară şi despre cooptarea UDMR în coaliţia de guvernare. PSD ar dori să semneze cu UDMR doar un protocol de colaborare parlamentară, fără intrarea maghiarilor în Guvern cu miniştri.

Cioloş a pierdut trenul

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au avut programată, ieri, o întâlnire la Palatul Cotroceni, probabil ultima în acest format pentru Cioloş. Susţinut de PNL pentru un nou mandat de premier din partea dreptei, Dacian Cioloş nu are şanse să adune în jurul său o majoritate, voturile PNL, USR şi PMP fiind insuficiente în Parlament. Întâlnirea dintre Iohannis şi Cioloş are loc înaintea consultărilor de miercuri şi joi cu partidele, pentru anunţarea numelui de premier.

PNL s-a scindat în Parlament

În PNL s-au format două „cooperative” pentru obţinerea funcţiilor de conducere din viitorul Parlament. O tabără din partid susţine ca Mihai Voicu să fie vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu să rămână şeful comisiei de Cultură a deputaţilor, şi Victor Paul Dobre – şeful comisiei de administraţie publică. Cealaltă tabără, formată în jurul secretarului general Marian Petrache, vrea să-l impună pe Cristian Buican la vârful Camerei Deputaţilor. La şefia grupului PNL din Cameră este vehiculată Raluca Turcan, liderul interimar PNL. La Senat, fostul preşedinte al partidului, Alina Gorghiu, va fi vicepreşedintele forului superior al Parlamentului, în timp ce lider de grup ar putea ajunge Laura Scântei, o prezenţă nouă în Parlament şi care a provocat deja rumoare în partid.