Litvinenko a fost spion britanic

Cotidianul englez "Daily Mail" a dezvaluit ieri ca fostul spion rus Alexandr Litvinenko, ucis la Londra in noiembrie anul trecut, a fost agent al serviciului de spionaj britanic MI6.

Daily Mail” nu ofera foarte multe detalii despre modul in care lucra Litvinenko pentru spionajul britanic, dar sustine ca fostul spion rus era platit cu 2.000 de lire sterline de serviciile secrete britanice. Ziarul amintit dezvaluie ca Sir John Scarlett, actualul sef al MI6, care a fost detasat in trecut la Moscova, ar fi fost implicat in recrutarea lui Litvinenko.

„Daily Mail” citeaza surse diplomatice si din interioul spionajului britanic, potrivit carora inca exista potentiale amenintari pentru doamna Litvinenko si fiul ei. Acestia au calatorit marti in Portugalia, unde s-a desfasurat un summit UE-Rusia, pentru a face apel la liderii europeni sa creeze presiune asupra Moscovei in vederea rezolvarii cazului „Litvinenko”.

La recrutare de agenti

Pe 1 noiembrie 2006, ziua in care a fost otravit cu o doza letala de poloniu, Litvinenko s-a intalnit cu Andrei Lugovoi la Millennium Hotel, in Grosvenor Square, din Londra. Considerat de autoritatile britanice drept principalul suspect in uciderea fostului agent rus, Lugovoi sustine ca acesta a incercat sa-l recruteze pentru MI6. De asemenea, spune el, „Sasa” i-ar fi cerut sa-i gaseasca oameni interesati in obtinerea de azil politic in Marea Britanie.

Fost agent KGB metamorfozat intr-un om de afaceri inofensiv, Lugovoi neaga ferm orice legatura cu moartea lui Litvinenko. El a parasit Londra dupa intalnirea cu fostul spion rus si dus a fost. Procurorii englezi au cerut in repetate randuri Moscovei extradarea sa. Kremlinul a refuzat, insa, sa dea curs cererii Londrei, folosindu-se de prevederile Constitutiei, care interzic extradarea cetatenilor rusi. In consecinta, Marea Britanie a expulzat in aceasta vara patru diplomati rusi, iar Moscova a replicat intocmai, trimitand acasa tot atatia diplomati englezi.

La randul ei, Rusia a criticat in repetate randuri Marea Britanie pentru gazduirea a 16 refugiati rusi, printre care se numara si magnatul Boris Berezovski, unul dintre dusmanii de moarte ai lui Vladimir Putin. De altfel, Kremlinul l-a si acuzat deschis pe Berezovski ca l-a folosit pe Litvinenko, pentru ca apoi sa-l acuze pe miliardarul autoexilat ca a organizat uciderea lui Alexandr pentru a da impresia unei crime in stil KGB.

Razbunarea Rusiei

Marina Litvinenk

Se spune despre Aleksandr Litvinenko ca a fost unul dintre cei mai buni ofiteri pe care i-a avut KGB-ul, devenit FSB dupa ‘89. Dupa o cariera pusa in slujba Kremlinului, acesta a refuzat sa duca la indeplinire o misiune de lichidare a lui Boris Berezovski, miliardarul cazut in dizgratia presedintelui Vladimir Putin, si a fugit in Marea Britanie in 2000, iar un an mai tarziu a primit azil politic.  Obtinuse cetatenia engleza si locuia la Londra, impreuna cu sotia sa, Marina, in varsta de 44 de ani, si fiul lor, Anatoli (12 ani). Sustinut de Berezovski, „Sasa” Litvinenko era unul dintre cei mai mari critici ai regimului autocrat impus de Putin.

Moartea sa si mai ales modul perfid in care a fost eliminat au socat intreaga lume si au tensionat relatiile diplomatice ale acestei puteri cu Rusia. Presa insulara a relatat la acea vreme despre surpriza pe care au avut-o autoritatile engleze de a vedea cum un cetatean britanic - si nu orice cetatean - este ucis pe indelete, chiar sub nasul serviciilor secrete engleze, printr-o operatiune complexa si extrem de costisitoare. Un act de eliminare a unui agent in cel mai pur stil kaghebist, evocand perioada Razboiului Rece.

Numeroase teorii au incercat sa explice uciderea lui Litvinenko, cea mai vehiculata sustinand ca aceasta este opera unui nucleu de fosti agenti KGB din serviciile secrete ruse, FSB. Acestia ar fi dorit sa dea astfel o lectie elocventa despre cum se razbuna Rusia atunci cand este tradata.

REDUS LA TACERE „Sasa”, spionul incomod

> Alexandr Litvinenko (43 de ani) s-a imbolnavit grav pe 1 noiembrie 2006, dupa ce s-a intalnit la Londra cu doi oameni de afaceri rusi, fosti ofiteri FSB. Iradiat cu poloniu 210, un izotop care se obtine doar in laboratoarele nucleare, Litvinenko s-a stins din viata pe 23 noiembrie anul trecut, dupa ce organismul sau a fost devorat de substanta otravitoare.

> Fostul agent rus se refugiase in Anglia dupa ce a acuzat serviciile secrete din Rusia ca au incercat sa-l ucida pe mogulul Boris Berezovski si au pus la cale exploziile din doua blocuri, in 1999, soldate cu 300 de morti, pentru a-i acuza pe militantii ceceni. De asemenea, el a investigat si uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, o voce critica la adresa regimului Putin.

> „Moartea unui disident: otravirea lui Alexandr Litvinenko si intoarcerea KGB-ului”, o carte scrisa de sotia fostului agent si un prieten al acestuia, Alex Goldfarb, a fost publicata in aceasta saptamana in Anglia.