Litoralul săracilor

Fosta carieră de huilă de la Câmpu lui Neag din Valea Jiului este singurul loc de scăldat din zonă, iar la sfârşitul fiecărei săptămâni, zeci de oameni vin aici la plajă şi să se răcorească.

Cariera, care se întinde pe mai bine de 7 hectare şi are o adâncime de peste 100 de metri, s-a umplut de-a lungul anilor cu apă de la ploaie sau din subteran, iar în zilele călduroase devine zona de agrement a Văii Jiului, supranumit de localnici şi „Litoralul săracilor”.

Scăldat la carieră

Odată cu încălzirea vremii, malurile lacului de la Câmpu lui Neag s-au aglomerat de pături, biciclete şi maşini, toate aliniate de-a lungul Drumul Naţional 66 A, ce trece prin imediata apropiere. „E rece apa, dar ne obişnuim”, spune un tânăr care a avut curaj să testeze primul apa bălţii în această minivacanţă.

Aici, majoritatea oamenilor vin pregătiţi de acasă cu mâncare şi băutură şi se întind la soare pe nişte dale de beton, care susţin malurile lacului. „Venim în fiecare sfârşit de săptămână aici pentru că este aer curat şi avem unde să ne şi răcorim. Stăm la un grătar, la o bere, facem şi o baie bună şi ne costă foarte puţin”, declară Marian Bălan, miner. Bărbatul e spune că aici este un loc foarte bun pentru a petrece un miniconcediu, deoarece în cursul săptămânii este multă linişte şi doar în week-end se aglomerează.

Lacul este însă extrem de periculos pentru că apa este foarte adâncă şi plină de mizerii, dar autorităţile locale s-au limitat doar să pună un indicator cu „scăldatul interzis!” pe care însă nimeni nu-l ia în seamă.

Carieră umplută cu apă

Cariera de la Câmpu lui Neag a funcţionat în anii '80, când pentru a putea fi deschisă regimul comunist a strămutat un sat întreg, după ce le-a confiscat băştinaşilor terenurile. Localnicii de la Câmpu lui Neag au rămas fără case, pământuri, gospodării şi întreg satul a fost demolat, odată cu el fiind rase de pe faţa pământului biserica şi cimitirul. Comuniştii au decis că sătenii din Câmpu lui Neag se pot muta la bloc, dar mulţi s-au mutat în stânele care le aveau în munţi.

Drama a rămas până azi în sufletele celor de acolo, însă oamenii locului şi nu numai vin acum la lacul format de ploi şi apele subterane să se relaxeze.