Minivacanța de Paște și 1 Mai va aduce pe litoralul românesc zeci de mii de turiști, apreciază reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). În acest an, două elemente, tradiția și vremea, vor influența minivacanța. În prima parte, turiștii peste 35 de ani vor prefera să stea acasă, petrecând Paștele în familie, urmând să ajungă pe litoral după Înviere. Tineretul nu ține însă cont de tradiții, asaltând zonele de distracție de la mare încă din prima zi. Vremea va fi însă frumoasă abia în a doua parte a minivacanței.
Litoralul românesc este în fierbere, zeci de mii de turiști sunt așteptați, aici, în minivacanța de Paște și 1 Mai. Hotelurile, nu toate, sunt pregătite, terasele de pe malul mării fac ultimele retușuri, cluburile de noapte și-au completat listele de DJ care vor performa pentru petrecăreți. Autobuzele supraetajate îi vor plimba pe turiști, inclusiv în portul Constanța, telegondola din Mamaia le va arăta stațiunea de la înălțime. Prețurile de cazare sunt pentru toate buzunarele, de la 40-50 de lei, locul, pe noapte, până la 1500 de euro, pe zi, un apartament de 5 stele în zona cluburilor de fițe din Mamaia. Având în vedere experiența unor miniconcedii de genul acesta, gradul de ocupare este mai mic în perioada pascală, după care, spre 1 mai, crește, este de părere primvicepreședintele FPTR, Dragoș Răducan. El nu crede că în minivacanța care începe în 26 aprilie și ține până la 1 Mai, românii vor folosi vaucherele de vacanță. “Doar în mică măsură, pentru că această perioadă de minivacanță se adresează tinerilor. Ei sunt cei dispuși să plece de Paște și de 1 Mai, de acasă. Dar ei nu dispun de vauchere. De vauchere dispun cei care sunt angajați la stat și care își păstrează vaucherele pentru concediul mare”, spune Dragoș Răducan.
De Paște se pleacă, de obicei, în zone încărcate de tradiție, în rural, cu pachete de 3-4 zile, cu mâncare specifică , cu participare la biserică la noaptea de Înviere. Pe litoral, turiștii, mai ales tinerii, vin pentru distracție. “Cele mai aglomerate vor fi zonele din nordul stațiunii Mamaia și Năvodari, datorită cluburilor și a festivalului de muzică electronică, Sunwaves, care începe din 25 aprilie. La polul opus, în cealaltă parte a litoralului, Vama Veche unde vor fi mulți vizitatori și puțini turiști. Cei care nu vor mai găsi locuri, oficial sau neoficial, se vor caz în stațiunile din vecinătate”, vorbește, din experiența anilor trecuți, Dragoș Răducan, convins că litoralul este accesibil tuturor celor care vor să vină la mare. Dar, pe litoral, și nu numai acum, elementul defavorizant este vremea. “Pentru că lumea vine la mare pentru soare, litoralul a devenit un eveniment de last minute. De Paște, când va fi mai frig, o să fie gol. După Paște, când va da soarele, vor da buluc spre litoral. Iar circulația pe care o vom vedea la mare în această perioadă nu este turistică. Sunt foarte mulți tineri de ai locului care vor străbate litoralul, de la Mamaia la Vama Veche, creându-se iluzia aglomerației excesive.
Delta Dunării vine din urmă cu un succes din ce în ce mai mare. Gradul de ocupare pentru sărbătorile pascale și de 1 Mai în hotelurile și pensiunile din Deltă este de peste 90%. Numai din rezervări. “Da, are succes pentru că avem structuri de cazare care nu sunt la nivel de 5 stele, dar îți oferă un confort acceptabil pentru cel care e dispus să facă un compromis pentru a-și satisface pasiunea, hobby-ul. Chiar dacă e perioadă de prohibiție. Dar peisajul Deltei, care este unic, o plimbare cu barca pe canale, să verzi păsările, pelicanii, egretele sunt de vis. Să stai trei zile și să faci o minivacanță cu pește proaspăt, cu o mâncare cu specific lipovenesc, atrage pe oricine”, comentează Dragoș Răducan. primvicepreședintele FPTR.
Pentru primvicepreședintele FPTR, “concurenții noștri pentru această minivacanță sunt bulgarii, în nici un caz turcii sau grecii”. Anul trecut, potrivit șefului Gărzii de Coastă, Cristian Cicu, punctele de frontieră de la granița cu Bulgaria, din sudul județului Constanța au fost tranzitate, de Paște, de 34.000 de români, iar în minivacanța de 1 Mai, de 58.000 de români. „În acest an, românii, mai ales categoriile de peste 35-45 de ani, vor pleca în Bulgaria și de Paște și de 1 Mai. Pleacă acolo pentru că litoralul românesc nu oferă confortul pe care și-l doresc aceștia. Profilul celui care pleacă în Bulgaria în această perioadă este familistul cu copii, care preferă sistemul all inclusive și căldura unui hotel încălzit. Și cu piscină interioară. Conceptul hotelier bulgăresc, de după 1990, este ulterior celui românesc, făcut în 1970. Ei au făcut după modelul turcesc. Însă acolo, nu există posibilități de distracție sau de vizite. Dar nu ți-e frig, mănânci, bei și faci baie în piscină. Noi avem puține structuri încălzite. Nu avem suficiente spații de cazare care să ofere aceste condiții. Avem și noi, dar sunt prea puține”, a concluzionat, pentru EVZ, primvicepreședintele FPTR, Dragoș Răducan.