Litoralul, invadat de alge

Muncitorii din Constanta au adunat de pe plaje de zece ori mai multe alge decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Cel putin 5.000 de tone de alge au fost colectate in ultimele zile de pe plajele din sudul litoralului, cele mai mari cantitati fiind stranse de muncitorii Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) la Neptun si 2 Mai. In aceeasi perioada a anului trecut se colectase o cantitate de zece ori mai mica.

Turistii care fac plaja sunt nemultumiti. „Noi facem plaja de cand a venit caldura. Acum insa nu putem sa stam aici din cauza mirosului. Au mai adunat ei pe ici, pe colo, dar algele apar din nou. Bine ca apa e inca rece si nu putem sa facem baie”, spune o femeie aflata cu o prietena pe plaja din Saturn.

Cele mai multe alge pe plaja „La Steaguri” Utilajele si echipele Directiei muncesc neintrerupt, dar cantitatea de alge care apare la mal creste de la o zi la alta. „La nivelul DADL s-a constituit deja o comisie in care vor fi cooptati si specialisti in cercetare biologica care sunt chemati sa gaseasca solutii pentru combaterea acestui fenomen de inflorire algala de o amploare nemaiintalnita pana acum”, spune purtatorul de cuvant al DADL, Catalin Anton. 

La o prima analiza, cauza aparitiei algelor ar fi eutrofizarea, un fenomen care apare in timpul verii, cand la temperaturi ridicate cresc si concentratiile de nutrienti in apa. Potrivit specialistilor DADL, inflorirea algala si dezvoltarea plantelor acvatice determina reducerea transparentei apei si a oxigenului, ceea ce duce la distrugerea faunei.

Muncitorii DADL se plang de faptul ca au de ridicat cantitati impresionante de alge de pe plaje. Tractoristul Marian Gheorghe spune ca algele sunt aduse din larg „in mod special cand e furtuna, este hula si bate sudul. Atunci, alga, rascolita de valuri, este impinsa la mal”. Colegul sau de la excavator, Gheorghe Badea, pare depasit de situatie.

„Cand valul aduce alga, o aduce, nu gluma! Se intinde pe 4-5 metri de la mal pe plaja si nu mai stii cum sa o aduni, cu oameni, cu lopeti, cu furci, cu utilajele si apoi le punem  in masina si le caram la groapa de la Costinesti”, spune el pe nerasuflate.

Cele mai multe alge au fost stranse pe plaja „La Steaguri” din statiunea Neptun, in Venus, Saturn „si la intrarea in 2 Mai, pe dreapta”. Inspectorii zonali ai DADL supravegheaza insa toate plajele si, in zorii zilei, cum vad adunaturile de alge, cum alerteaza echipele de interventie.

Expertii vorbesc de o „dezvoltare exploziva” Directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, Simion Nicolaev, spune ca „algele nu prezinta vreun pericol in afara de puternica senzatie de disconfort al turistilor, dar aici intervin echipele de la Apele Romane”.

Altfel, desi sunt dense, nu afecteaza fauna, ci creeaza un mediu favorabil pentru o serie de organisme. Avem acum de-a face cu alge macrofite care nu sunt daunatoare si care, dupa doua luni, ajungand la perioada de maturitate, mor.

Specialistul explica de ce algele s-au dezvoltat anul acesta mai devreme decat de obicei: din cauza temperaturilor ridicate. Simion Nicolaev mai subliniaza ca, tehnic, nu este vorba despre inflorire algala: „Aceea se manifesta la algele microscopice, care sunt, intr-adevar, periculoase pentru fauna”.

Fenomenul care a aparut acum este unul de „dezvoltare exploziva” si reprezinta „o situatie de exceptie, nemaiinregistrata pana acum la noi”. Directorul de la „Antipa” crede insa ca in lunile iunie si august litoralul va fi ferit de aparitia algelor. „Nu este exclus ca din cauza temperaturilor ridicate din acest an sa existe doua cicluri biologice”, mai precizeaza el.

Algele macrofite se dezvolta doar pe suprafete pietroase, stancoase, de care se pot fixa. „Spre deosebire de statiunile din nordul litoralului, Navodari sau Mamaia, unde plaja si apa la tarm au doar nisip, in sud, malul marii are mai multe asperitati. Algele se fixeaza mai usor aici si se pot dezvolta in mediul lor natural”, explica Simion Nicolaev.