Un nou drog face ravagii printre tineri, fiind senzația verii în cele mai în vogă cluburi de la mare. Însă drogul poate avea efecte alarmante, avertizează experții.
În combinație cu alcool sau cafea, acest drog are efecte devastatoare, putând duce chiar la paralizie și infarct, avertizează medicii.
Drogul care nu e încadrat ca drog
Deși problema devine tot mai alarmantă în Europa, inclusiv în România, traficanții profită de vidul legislativ, după cum avertizează și asociațiile antidrog. Cu toate că drogul are un efect psihoactiv vizibil, acesta nu este încadrat oficial ca drog.
În momentul de față nu există decât avertismentul acestor asociații pentru adolescenți și tineri, deci părinții lor trebuie să suplinească rolul statului.
Gazul ilariant sau protoxidul de azot, cunoscut drept „gazul de râs”, face multe victime în sudul Litoralului românesc, avertizează Agenţia Naţională Antidrog. Tot mai mulţi tineri îl preferă pentru că este o metodă relativ simplă de a se droga, pe plajă sau în zona cluburilor de la malul mării.
La petrecerile organizate pe Litoral, în special la Vama Veche, tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv având încorporat un cartuş care degajă această substanţă. Odată inhalat, acesta le provoacă o aparentă stare de bine, notează Click.
„Din păcate, acest drog este răspândit la nivel european, dar şi la noi în ţară sunt indici de creştere, distribuţie şi consum al acestui gaz. Gazul datează de aproximativ 200 de ani, a fost identificat de către un chimist şi are un scop medical, un scop în industria alimentară, dar şi auto. Se pare că traficanţii de droguri i-au găsit şi o utilitate recreaţională”, subliniază Cătălin Ţone, expert antidrog.
Sume uriașe cheltuite în cluburi
Când vine vorba despre cluburi, nicio autoritate nu pare să ia acțiune pentru a controla consumul de droguri. La una dintre petrecerile de 1 Mai, un club de fițe din Mamaia a stabilit un record. 34.000 de mii de euro pentru o singură notă de plată. Teoretic, peste 100.000 de turiști au cheltuit 7,5 milioane de euro pe zi.
În 2015, când ANAF demarase controale drastice pe Litoral, localul estima o creștere a vânzărilor fiscalizate cu 1500%. Totuși, de-a lungul timpului s-a spus mereu că există persoane bine conectate în spatele unora dintre cluburile mari, cu relații în sistem, de unde și relaxarea în ceea ce privește intervențiile „în forță" ale ANAF, potrivit Antena 3.