Liste de aşteptare, şi la tratament, şi la internare

Liste de aşteptare, şi la tratament, şi la internare

De luna aceasta, bolnavii de cancer şi de diabet nu-şi mai pot ridica reţetele, pentru că s-au epuizat fondurile. Luna viitoare li se mai pregăteşte ceva.

Cu datorii record de 1,2 miliarde, cu bugetul secătuit, dar în aşteptarea rectificării care să pună din nou în mişcare rotiţele unui sistem bolnav şi în lipsă cronică de idei, autorităţile au ales tăierile în locul reformei.

De la 1 august, medicamentele pentru bolnavii de cancer, diabet, HIV sau TBC se vor ieftini cu 15%, iar adaosurile farmaciilor şi distribuitorilor vor scădea, măsură care va aduce 66 de milioane de euro la buget.

Ideea i-a nemulţumit profund pe producători, care au ameninţat că medicamentele vor deveni ţinta speculanţilor, care le vor vinde pe bani mai mulţi în străinătate. Pacienţii sunt conştienţi însă că dacă producătorii vor spune "stop", consecinţele vor fi tragice.

"Lipsurile ne fac să improvizăm scheme de tratament"

Cei mai afectaţi sunt bolnavii cu cancer şi diabet. Banii alocaţi de minister pe aceste programe s-au terminat din mai, iar în prezent, farmaciştii care eliberează reţete compensate, le fac cadou bolnavilor, pentru că statul nu le mai decontează.

"Dacă în mai şi iunie se găseau prin unele locuri fonduri pentru bolnavii cu cancer şi diabet, acum e penurie. De exemplu, casele de sănătate din Suceava, Maramureş şi Braşov au înştiinţat farmaciile că eliberează reţetele pe riscul lor", atrage atenţia Cezar Iimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

Ceea ce înseamnă că medicii sunt nevoiţi să încropească scheme de tratament. "Sunt situaţii în care improvizăm scheme de tratament cu ce avem, schimbăm tratamentul bolnavilor, ceea ce nu le face deloc bine. Sunt situaţii în care, cu părere de rău, îi trimitem acasă", ne-a declarat un medic oncolog, care, din motive lesne de înţeles, a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Cinci tratamente pentru 300 de bolnavi

Şi în spitale sunt probleme la aprovizionarea cu tratament oncologic injectabil. "Din aprilie, de când se eliberează doar prin farmaciile cu circuit închis, tot sunt probleme. Vin, să zicem, cinci tratamente pentru 300 de bolnavi, iar medicii sunt între ciocan şi nicovală, nu ştiu cui să le dea. Au fost, la rândul lor, ameninţaţi că li se impută reţetele care depăşesc fondurile alocate", se revoltă liderul bolnavilor.

"În spitale ajung cinci tratamente pentru 300 de bolnavi, iar medicii nu ştiu cui să le împartă mai întâi. Sunt şi ei ameninţaţi.“ CEZAR IRIMIA, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer

SPITALELE AGLOMERATE, AMENDATE

La coadă pentru un loc pe patul de spital

Din nevoia de suplimentare a bugetului Sănătăţii, bolnavilor li se mai pregăteşte ceva: înainte să se interneze în spital, vor fi nevoiţi să se înscrie pe liste de aşteptare. Un nou proiect de lege prevede amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru unităţile ce internează pacienţi peste numărul de paturi. Medicii spun că vor fi astfel nevoiţi să facă liste de pacienţi. Nu va fi, totuşi, atât de simplu, spun ei.

"Un doctor se teme mai mult să nu comită malpraxis atunci când refuză o internare, decât să fie amendat. Medicul va alege să trateze un om atunci când se impune decât să nu-l interneze ca să evite amenda. Măsura poate fi obiectivă în contextul lipsei banilor, dar e aplicată ca de obicei, balcanic", ne-a declarat Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi.

Reducerea numărului de paturi, cerinţa FMI

România s-a angajat către FMI să reducă numărul de paturi din spitale, urmând să ajungă la o medie de 5,6 paturi la o mie de locuitori, cât este media europeană. În prezent, avem circa 6,5 paturi la o mie de locuitori, Ungaria fiind singura ţară din regiune care ne bate la acest capitol, cu 7,2 paturi la o mie de locuitori. (A contribuit Marian Păvălaşc)

Ne puteți urmări și pe Google News