Lista neagră chinezească a cântăreţilor indecenţi | VIDEO

Cenzurarea cântăreţilor occidentali a devenit o practică obişnuită a regimului chinez.

Departamentul chinez al cenzurii interzice adeseori organizarea de concerte ale unor staruri internaţionale sau obişnuieşte să ceară lista cu titlurile pieselor care vor fi interpretate în show, înainte de a-şi da acordul. De asemenea site-urile de muzică au fost somate nu demult să şteargă toate melodiile compromise  de pe listă, fiecare melodie străină sau autohtonă postată având nevoie de aprobarea autorităţilor.

Sub pretextul că unele piese nu corespund standardelor chinezeşti de bun gust şi decenţă, pe lista cenzurii figurează chiar şi cântece “cu vechime” cum ar fi cele ale grupului Backstreet Boys sau cele ale trupei britanice Take That. Printre VIP-urile cu melodii luate la puricat din plin se numără  Katy Perry şi Lady Gaga. În cazul lui Gaga lista  este consistentă, include şi hitul Judas, dar imnul dedicat homosexualilor şi lesbienelor se pare că a scăpat de cenzură!

Veteranii cenzurii

Trupa Rolling Stones au avut cele mai multe probleme cu statul chinez. Astfel, pe 12 martie 2003 făcea înconjurul lumii faptul că cenzura obliga faimoasa trupă să elimine "Brown Sugar," "Honky Tonk Women," "Beast of Burden," şi "Let's Spend the Night Together"  din concertele susţinute la Shanghai şi Beijing. Motivul? Piese cu versuri explicit sexuale, indecenţă. În 2006 “scenariul” s-a repetat, dar Rolling Stones s-a ales cu şi mai multă publicitate, deja fiind consideraţi, cu umor,  “veteranii cenzurii chineze”. Bomboana la…tortul chinez a constituit-o concertul din Shanghai, în  2008, al solistei Björk, care a strigat “Tibet! Tibet!”în vreme ce interpreta cântecul “Declare Independence”. De atunci, cu excepţia lui Beyonce în 2009, artiştii străini invitaţi în China “au fost clar cu toţii de categoria B”, după cum nota  The Guardian.

În anii trecuţi, oficialii chinezi i-au cerut lui Britney Spears să detalieze costumele şi versurile pieselor pe care urma să le cânte într-un concert, care până la urmă nu a mai avut loc, motivul fiind tot indecenţa. Un show al lui Jay-Z a fost anulat, în 2006, pentru că piesele artistului aveau, în viziunea chinezilor, versuri fără perdea.

O nouă “ţintă”

După ce în 2010 a fost refuzat, Bob Dylan a cântat în cele din urmă pentru prima oară în China, în 2011. Dar a fost un concert în variantă cenzurată: “într-un moment în care mulţi artişti americani sunt interzişi în China, lui Bob Dylan i s-a permis să cânte, dar după un program care a omis cele mai celebre balade contestatare”, scria Los Angeles Times.

Artiştii asiatici sunt şi ei vizaţi, cum ar fi taiwaneza Chang Hui-mei, aflată în relaţii tensionate cu guvernul de la Beijing.

Încă din 2006, Google se autocenzurează pentru a nu deranja autorităţile de la Beijing, considerînd că este mai bine să accepte regulile impuse de guvernul comunist, decît să priveze total poporul chinez de accesul la informaţie. Guvernul de la Beijing are o nouă problemă: micii blogeri, care s-au organizat împotriva tiraniei. Cenzura chinezească nu doarme, “ţinta” constituind-o microblogurile şi conturile de Twitter, care fac numeroase probleme puterii, după ce au scos la iveală numeroase scandaluri. <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/o5shEjY8mww" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/wagn8Wrmzuc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>