Trei companii mari ar mai trebui privatizate în 2012. Executivul trage de timp, însă nu pare a avea un plan pentru mai târziu
Guvernul rescrie strategia de privatizare a companiilor propriii, după eşecul lamentabil în cazul Oltchim. De privatizat în 2012 mai sunt CFR Marfă, Tarom şi Poşta Română. Însă, vânzarea CFR Marfă a primit aviz negativ de la Consiliul Superior de Apărare a Ţării, deşi în 2011 CSAT dăduse undă verde. Tarom, pe de altă parte, intră încet - încet în administrare privată. Are un nou Consiliu de Administraţie, căruia îi va reveni şi strategia de vânzare a pachetului de 20% din companie.
"Deocamdată consiliul nici nu şi-a intrat în pâine. Va mai trece timp până când vom discuta strategia", a spus pentru EVZ Dan Pascariu, unul dintre membrii CA. În cazul Poştei Române se menţine intenţia de vânzare a unui pachet de 20% din acţiuni.
Amânare până când
Termenul 2012 pare deja nerealist. Noua strategie s-ar putea numi cea a amânării şi nu e nepărat rea. "Este o prostie să vinzi acţiuni acum, când preţul este atât de mic. Dar FMI vrea să introducă privatul în companiile de stat, deoarece ştie că imediat ce acesta devine acţionar şi vede ce este acolo o să facă scandal. Însă ar trebui să le eficientizeze statul român. Aşa au făcut Cehia şi Polonia", a spus pentru EVZ Ionel Blănculescu, fost şef al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare.
Acesta a oferit şi o soluţie. "Mai întâi, trebuie realizată împărţirea în centre de profit şi costuri şi eliminarea costurilor inutile. De exemplu, la Poştă, centre de profit sunt plata pensiilor, a alocaţiilor, livrările de pachete. Centre de costuri sunt: oficii locale cu un număr mare de personal TESA", spune Blăculescu. Acesta consideră că eficientizarea se poate realiza fără mari costuri din partea bugetului.
Mergând pe această logică, se poate considera că unele şanse de însănătoşire ar putea avea Tarom, intrată pe mâna managerilor privaţi, deşi rămâne de văzut cum vor coabita aceştia cu acţionarul majoritar. Câtă vreme nu lasă comanda din mâini, guvernul pare însă a nu fi în stare să conceapă un plan de redresare. S-a văzut în cazul Oltchim, unde privatizarea a eşuat şi nu sunt fonduri pentru continuarea activităţii.