Somnul insuficient duce la obezitate din cauză că odată cu acumularea oboselii oamenii simt nevoia să consume alimente de tip „junk-food”, relevă un studiu publicat recent în revista Journal of Neuroscience, citată de EFE.
Julia Rihm şi Jan Peters, doi cercetători de la Universitatea Koln din Germania, au demonstrat că lipsa de odihnă poate activa zone ale creierului legate de apetit şi de hormonii care ne dau semnale de alarmă când suntem înfometaţi.
Studiul s-a efectuat pe 32 de bărbaţi tineri cu vârste între 19 şi 33 de ani, care au urmat toţi acelaşi regim alimentar la cină: paste şi carne tocată, iar la desert un măr şi iaurt de căpşuni.
Participanţii au fost apoi împărţiţi: un grup a plecat acasă cu un aparat care a înregistrat orele de somn, iar celălalt grup a rămas în laborator toată noaptea pentru a realiza diferite activităţi, astfel încât să nu doarmă.
A doua zi au fost supuşi unor analize pentru a se vedea nivelul zahărului în sânge şi al hormonilor legaţi de stres şi pofta de mâncare. Ei au participat de asemenea la un joc compus din mai multe imagini cu junk-food, precum și dulciuri pe bază de ciocolată pentru a vedea cât erau dispuşi să plătească la o scară între 0 şi 3 euro. Toți erau dispuși să plătească oricât.
Rezultatul a arătat cum lipsa somnului sporeşte valoarea subiectivă a hranei comparativ cu produsele nealimentare, iar imaginile neuronale au relevat o mai mare activitate a circuitului ce implică amigdala, corelat cu nevoia de recompensare, şi hipotalamusul, având legătură cu pofta de mâncare. „Aceste date sugerează o conexiune între lipsa odihnei şi excesul de alimentaţie şi consecinţa directă a riscului de obezitate", au conchis cercetătorii germani.