Lipsa sexului, semnul care anunţă sfârşitul relaţiei

De cele mai multe ori, viaţa sexuală a unui cuplu este "perturbată" de venirea pe lume a primului copil, de "aventurile" partenerilor sau de ambiţia de a face carieră. Lipsa sexului pentru mult timp poate fi semnul unei căsnicii/relaţii pe sfârşite.

"Suntem împreună de trei ani. Primii doi ani au fost minunaţi, dar, în ultimul an, nu îmi amintesc să fi făcut sex de mai mult de cinci ori. S-a risipit intimitatea noastră, iar singurul lucru pe care ne mai leagă este dragostea. Am 25 de ani şi nu cred că mă pot mulţumi cu atât tot restul vieţii", povesteşte Carla, una din nenumăratele persoane care trăieşte astfel de frustrări.

Cuplurile care "merg mai departe" fără sex sunt mai multe decât şi-ar putea închipui cineva. Relaţiile fără sare şi piper sunt "condimentate" doar de copii şi de teama desprinderii de trecut şi de a nu rămâne singuri.

Statistici făcute în SUA arată că un cuplu căsătorit face sex de 58 de ori în medie pe an, ceea ce înseamnă cam o dată pe săptămână, arată un studiu efectuat de sociologii de la "Georgia State University", publicat în nytimes.ro.

Există însă şi câteva "variaţii". Tinerii căsătoriţi cu vârste sub 30 de ani fac sex de 111 ori pe an.

"În trecut, abstinenţa ţinea loc de contracepţie. Erau vremuri când femeile nu se bucurau pe deplin de sex, totul limitându-se la datoria conjugală. În plus, cuplurile nefericite rămâneau împreună doar de gura lumii şi de dragul copiilor. Există aceeaşi tendinţă şi în prezent", explică Denise A. Donnelly, autorul studiului.

Creşterea copiilor şi cariera trec sexul pe plan al doilea

De ce se ajunge însă la acestă situaţie? Dacă în cazul unor cupluri, partenerii nu obişnuiau să facă sex de la început, în cazul altora, intimitatea poate fi "perturbată" de venirea pe lume a primului copil sau de aventurile extraconjugale.

"Partenerii se plictisesc unul de altul, iar viaţa lor sexuală devine insipidă. Alţii sunt copleşiţi de responsabilităţile casnice şi profesionale, sau absorbiţi de carieră, de creşterea copiilor", adaugă autorul studiului.

Exceptând problemele medicale, alte persoane pot fi "asexuale" de la natură, având un libidou scăzut, sau pur şi simplu nu acordă prea mare importanţă sexului. De vină poate fi şi educaţia prea rigidă, care le-a insuflat un "sentiment de vină" în legătură cu tot ceea ce înseamnă sexul şi procreerea. Lipsa sexului, primul semn că relaţia e pe sfârşite Cuplurile "abstinente" sunt însă mai puţin fericite decât cele care au o viaţă sexuală activă, spun specialiştii. Sexul nu este însă singura formă de "intimitate", iar unele cupluri sunt împăcate şi cu acest stil de viaţă.

"Cu cât fac mai mult sex, cu atât sunt mai fericiţi partenerii. Acele cupluri fără viaţă sexuală iau mai des în calcul varianta divorţului. Lipsa sexului poate fi primul semnal de alarmă că acea căsnicie este pe sfârşite", mai spune sociologul. "Condimentarea" vieţii sexuale şi reinventarea este foarte dificilă, mai ales după o lungă "ruptură".

Un weekend departe de casă şi de copii, o croazieră pot "revigora" o căsnicie care scârţâie, dar ambii parteneri se tem să nu dezamăgească din nou.