Pretul painii va creste, din luna mai, cu aproape 20%.
Scumpirea graului cu 10 euro/tona va duce, incepand cu luna mai a acestui an, la o crestere de aproape 20% a pretului painii, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului brutarilor si morarilor ROMPAN. Astfel, peste trei luni, painea de 0,8 lei va costa aproape 1 leu. Cauza scumpirii o reprezinta lipsa graului de pe piata, dar si calitatea proasta a acestuia, la care se adauga si tendinta de scumpire a cerealelor la nivel mondial.
Suspiciunile producatorilor
Acum, procesatorii folosesc pentru panificatie un amestec de grau din productia interna si din import, pentru a se ajunge la procentul de gluten necesar. „Graul romanesc este ceva mai prost, cu un procent scazut de gluten, si costa acum 0,57 lei/kg, adus la moara. Pretul graului de import ajunge la 0,63 lei/kg”, a mai precizat Popescu. Pe bursele europene, graul se tranzactiona ieri cu 0,38 lei/kg. Opinia acestuia este ca graul romanesc este putin si prost calitativ ca urmare a politicii agricole deficitare pe care a practicat-o Romania in ultimii doi ani.
Atat procesatorii, cat si producatorii de cereale sustin ca Ministerul Agriculturii si directiile agricole subordonate au facut anul trecut raportari false, menite sa distorsioneze piata. Ei contesta faptul ca in Romania s-ar fi obtinut anul trecut cantitatea de 5,3 milioane tone de grau, pe care Ministerul Agriculturii o are inclusa in statistici. O cantitate de 3,5 milioane de tone pare mai apropiata de adevar, sustin acestia.
„In ultima perioada, raportarile fictive au devenit o moda in Romania. De fapt, nu ne-am dezvatat de acest obicei al perioadei comuniste. Toate tarile membre UE sustin productia agricola, noi bagam banii in cifrele din niste satistici”, spune Adrian Porumboiu, presedintele grupului de firme Racova Com Agro Pan, care produce anual peste 100.000 de tone de grau.
I-am depasit pe americani
Banuielile procesatorilor si producatorilor sunt sustinute de estimarile facute in primavara anului trecut de reprezentantii Departamentului American de Agricultura (USDA) si cei ai Uniunii Europene. Conform prognozelor din aprilie 2006, USDA prognoza o productie totala de 3,5 milioane tone de grau pentru Romania, aceasta fiind imbunatatita ulterior la 4,4 milioane tone. Pe de alta parte, prognoza CE estima productia totala la 4,2 milioane de tone.
Pe langa raportarile false, producatorii de grau mai reproseaza fostului ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, faptul ca nu a introdus la timp pretul de referinta la grau - ca urmare, producatorii individuali si-au vandut „graul din combina” la un pret de 0,28 lei/kg. O alta masura ciudata o reprezinta impunerea unui pret de interventie de 0,45 lei/kg si anuntarea intentiei ministerului de a cumpara 200.000 de tone de grau. In fapt, achizitionarea acestui contingent nu a mai avut loc niciodata.
Statistica
Exporturi si importuri
Anul trecut, pana in luna noiembrie, Romania a exportat peste 800.000 de tone de grau furajer, cele mai mari cantitati luand drumul Spaniei, Italiei si Egiptului. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, exporturile au atins valori duble in lunile august, septembrie si octombrie, comparativ cu lunile anterioare. Pe de alta parte, Romania a importat cantitati mari de grau.
Chiar daca, atunci cand privea cifrele de pe hartie, fostul ministru Gheorghe Flutur afirma in toamna anului trecut ca Romania nu va avea nevoie de grau de import. Marii producatori de cereale din Romania mai sustin ca nici macar suprafata declarata in scripte „cultivata” nu este reala, dar spera ca, dupa aplicarea metodelor de plati europene si dupa verificarea prin sondaj a culturilor se va scapa de suprafetele insamantate numai pe hartie.
Greu de verificat
Graul din hambare
Conform datelor statistice de la Agricultura, in 2006 a fost recoltat grau de pe o suprafata de 2.026.484 ha. Productia totala realizata in statistici in 2006 este de 5.381.100 tone. Conform aceleiasi surse, la jumatatea lunii ianuarie 2007, in stoc se mai aflau 3 milioane de tone, din care doar 1,18 milioane tone in spatii autorizate, „grosul” fiind „locali-zat” in gospodariile populatiei, adica acolo unde nu exista posibilitatea unei verificari. Aurel Popescu spune insa ca in depozitele de cereale ar mai fi cel mult 400.000 de tone.