Lipsa de proteine afectează dezvoltarea creierului

Carenţa de proteine din organismul copiilor poate duce la întârzieri în dezvoltarea creierului acestora, informează Reuters.

Conform unui studiu realizat de către un grup de cerecetători conduşi de medicul Bhoomika R. K, de la Universitatea din Allahabad , în India, o ţară în care este semnalat un nivel crescut al malnutriţiei, mai mult de jumătate dintre copiii sub cinci ani au prezentat lipsă de proteine în organism.

Studiul a publicat în revista "Behavioral and Brain Functions", iar cercetătorii şi-au îndreptat atenţia asupra a 40 de copii de vârste diferite. 20 dintre aceştia erau malnutriţi, iar 20 beneficiau de o nutriţie adecvată.

Cei 40 de subiecţi au avut de rezolvat diferite teste solicitante din punct de vedere psihic. Rezultatele au arătat că, în cazul copiilor cu carenţe de proteine în organism, rezultatele au fost mai slabe decât la ceilalţi.

Astfel, copiii malnutriţi au avut probleme la testele de atenţie, memorie, percepţie virtuală, înţelegere verbală şi alte capacităţi numite "procese cognitive înalte".

În plus, s-a dovedit că, o dată cu înaintarea în vârstă, îmbunătăţirile înregistrate au fost foarte mici.

Lipsa cronică de proteine din organism nu pare să afecteze procesele cognitive de bază, cum ar fi viteza de mişcare.

Acest studiu a venit ca o completare a altor studii prin care se încearcă stabilirea unui regim nutriţional optim pentru copii.

(20:35)