Limba română a făcut prăpăd la Evaluarea Naţională

Limba română a fost cuiul pentru elevi, infl uenţândule decisiv planurile de a intra la licee de top.

În jurul orei 14.00, în faţa Scolii 11, de lângă Muzeul Ţăranului Român, sunt doar câţiva părinţi care şi-au luat liber de la serviciu ca să afle „pe viu” rezultatele primului examen al copiilor. Vizibil stresaţi, fumează ţigară după ţigară, comentează subiectele de la Evaluare şi dezbat aprins în legătură cu liceele la care să-şi „trimită” odraslele. „A mea a terminat cu 9.73. Dacă nu ne convine cât a luat, facem contestaţie. Vrem să vedem întâi care e situaţia notelor pe Bucureşti, dacă sunt speranţe să intre la Lazăr...”, spune, emoţionată, o mămică. „Noi am vrea la Nicolae Iorga sau la Iulia Haşdeu. Suntem, totuşi, a 15-a şcoală dintr-un total de 236 din Bucureşti...”, o încurajează colega de „suferinţă”. În jurul orei 14.30, paznicul şcolii lipeşte foile cu rezultate şi pune capăt aşteptării.

Opt note de zece la matematică

La vederea notelor, Ilinca sare în sus de bucurie. „Am media de la examen 9.40, iar cu cea de la clasă urc la 9.55. Sunt fericită că pot merge la Gheorghe Lazăr. E concurenţă mare acolo şi organizează şi nişte cursuri de teatru, unde vreau să mă înscriu. Notele sunt cam slabe, în special la română, unde au fost subiecte grele”, crede tânăra. Colegul ei, Andrei Butnaru, nu se împacă deloc cu rezultatele. „Am luat 7,95 la română şi 9.60 la matematică. Fac contestaţie la amândouă, la mate trebuia să iau 10...”. De altfel, subiectele la română au revoltat inclusiv profesori de specialitate, care au reclamat ieri, printr-o scrisoare publică, că subiectele au fost departe de nivelul celor de la clasă, iar baremul de corectare a fost prea restrictiv.

Capitala şi Clujul, cele mai bune rezultate

Judeţele în care s-a înregistrat cea mai mare promovabilitate la Evaluarea Naţională sunt Capitala (82,77% dintre elevi au luat note peste 5) şi Clujul (82,79%), conform centralizărilor parţiale. La polul opus se află Giurgiu, unde aproape 40 la sută dintre elevi au luat note mai mici de cinci. Au existat şi şcoli în care niciun elev nu a reuşit să ia notă peste cinci. Este vorba de Şcoala Gimnazială Întorsura şi Şcoala Gimnazială „Anton Pann” din Craiova. Rezultate mulţumitoare au fost şi în Teleorman, unde 70,41% dintre elevi au reuşit să obţină note între 5 şi 10, şi în Constanţa, unde aproape 70% dintre absolvenţi au luat note peste nota 5.