Liga Studenților Români din Străinătate cere adoptarea votului electronic sau prin corespondență

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) solicită forurilor competente identificarea și sancționarea tuturor celor responsabili pentru „împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege” şi adoptarea de urgenţă a votul electronic sau prin corespondență.

„Indiferent de opțiunile personale și de rezultatul votării, data de 16 noiembrie 2014 intră în istorie ca o mare victorie pentru democrație și pentru România. Am demonstrat împreună că cine votează contează, iar puterea adevărată rămâne în mâinile cetățenilor români din țară și din diaspora. Este mesajul nostru apăsat pentru întreaga clasă politică, la 25 de ani de la Revoluția din 1989. Păstrăm speranța că aceste semnale au fost pe deplin înțelese și promitem să monitorizăm cu maximă atenție și responsabilitate îndeplinirea angajamentelor formulate de mediul politic. Un viitor mai bun pentru România depinde de fiecare dintre noi,” a declarat Sebastian Burduja, Președintele Fundației C.A.E.S.A.R.

LSRS și C.A.E.S.A.R., într-un comunicat, recunoștința sinceră pentru efortul extraordinar depus de sutele de voluntari ai Ligii care au participat în decursul întregii zile de 16 noiembrie, prin mijloace proprii și cu un real spirit civic, la o mai bună desfășurare a procesului electoral peste tot în lume. Aceștia au distribuit ghiduri cu drepturile alegătorilor și formulare pe proprie răspundere; au asigurat accesul rapid și eficient la cabinele de vot; au oferit informații și au participat ca observatori din partea societății civile în secțiile de votare; au raportat nereguli şi au trimis sesizări despre situația din diaspora în timp real; au contribuit la asigurarea unor condiții de minim confort pentru mii de români care au așteptat ore în șir la coadă și au militat continuu pentru respectarea dreptului constituțional la vot al tuturor cetățenilor români, indiferent de opțiunea politică a fiecăruia.

 „Am primit în ultimele 24 de ore nenumărate scrisori de mulțumire pentru efortul depus de voluntarii noștri pe parcusul zilelor de 2 și 16 noiembrie. Ne înclinăm în fața devotamentului lor și a milioanelor de români față de România și față de valorile autentice ale unei democrații. În aceste momente de euforie generală, datorată dovezii clare că viitorul țării este în mâinile cetățenilor, este important să reamintim, ca întotdeauna, că Liga este o organizație neguvernamentală, apolitică și echidistantă. Campania C.A.E.S.A.R. de mobilizare la vot „Cine votează contează!” a ajuns la peste 1 milion de cetățeni  – un semnal cum nu se poate de clar că acțiunea civică este de importanță fundamentală într-un stat democratic. În ciuda încercărilor de politizare a unor teme fundamental civice din partea clasei politice, avem convingerea că principiul corectitudinii și respectul față de lege vor prima întotdeauna”, a declarat Dan Nechita, Președintele LSRS.

Totodată, C.A.E.S.A.R. și LSRS solicită Parlamentului României și tuturor factorilor de decizie din societatea românească punerea în dezbatere publică și adoptarea de urgență a unei legi care să permită votul electronic sau prin corespondență și care să garanteze cetățenilor români de peste hotare că la următoarele alegeri nu vor mai fi umiliți, așa cum s-a întâmplat in zilele și săptămânile care au trecut. România are peste 3 milioane de cetățeni în diaspora. Așa cum au demonstrat-o pe 2 si 16 noiembrie, acestor cetățeni le pasă de viitorul României de oriunde s-ar afla. Dacă factorii de decizie nu iau măsurile care se impun, Fundația C.A.E.S.A.R. va iniția în cel mai scurt timp o inițiativă cetățenească la nivel național pentru introducerea în Parlament a votului electronic sau prin corespondență, având convingerea că într-o democrație puternică mediul politic trebuie să asculte vocea cetățenilor.