Liga I e fruntaşă în ierarhia corupţilor

Campionatul românesc este printre primele din lume în clasamentul întrecerilor "contrafăcute", măcinate de scandaluri şi de interese obscure.

Mizeria din fotbalul românesc a trecut din nou graniţele ţării. Blaturile, arbitrajele "cu temă", ierarhiile stabilite dinainte şi acuzaţiile care nu se soldează cu niciun fel de reacţie din partea celor cu putere de decizie sunt realităţi pe care le-au înţeles şi alţii.

Site-ul rusesc sports.ru a realizat un top al celor mai corupte campionate din lume, iar Liga I din România ocupă poziţia a şasea, una care afectează şi mai tare imaginea unei întreceri bolnave.

Depăşiţi de Congo, Vietnam şi Goa!

Locul fruntaş ocupat de campionatul mioritic nu este nicidecum măgulitor, mai ales că întrecerile care ne-au luat faţa la corupţie vin din ţări sau regiuni fără prea multă tradiţie şi importanţă. Lider la fărădelegi este văzut campionatul din Congo, urmat de Goa (n.r. - o provincie din India) şi Vietnam. În Goa, lupta pentru titlu a provocat o situaţie absurdă. Una dintre candidate a bătut cu 55-1, iar rivala şi-a rotunjit golaverajul după ce a învins în ultimul meci cu 66-1!

Singurele ţări europene care ne-au depăşit sunt Albania şi Polonia, ocupantele poziţiilor patru şi cinci în acest top. Campionatul românesc este însă mai "pătat" în viziunea ruşilor decât cel din Malaezia, patria pariurilor ilegale, şi Italia, care a fost zguduită în ultimii ani de mai multe scandaluri legate de fraudarea unor rezultate pentru pariuri sportive şi alte interese.

Columbia şi Germania şi-au făcut, de asemenea, loc în primele zece dintre cele mai murdare campionate din lume.

Valiza lui Becali ne-a stricat definitiv imaginea

Ruşii au amintit în argumentaţia îndreptată împotriva Ligii I scandalul "Valiza". "În mai 2008, Departamentul Naţional Anticorupţie din România a început o anchetă legată de meciul «U» Cluj - CFR Cluj, din ultima etapă a campionatului. Patronul Stelei, Gigi Becali, a recunoscut că a trimis bani pentru a motiva echipa gazdă, în speranţa că va lua titlul. O valiză cu 1,7 milioane de euro a fost confiscată de autorităţi. Investigaţia e în derulare!", au scris ruşii.

Problemele de credibilitate ale fotbalului românesc în ochii străinilor sunt provocate probabil şi de nenumăratele scandaluri din acest început de sezon. Singurele constante rămân poziţiile intangibile ale lui Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, cei care "patronează" acest sistem bolnav, în care se vorbeşte despre noua campioană după ce s-au scurs doar şapte etape din campionat şi acuzaţiile foarte grave sunt privite cu o lipsă de reacţie suspectă. "Ierarhiile încă se mai stabilesc dinainte. Arbitrajele şi-au pus amprenta pe stabilirea campioanelor ultimilor ani." ION CRĂCIUNESCU, fost arbitru, pentru EVZ

CIRC

"Anul acesta nu e rândul nostru!"

În ultimii ani, "Cooperativa" din fotbalul românesc a repus în valoare celebrul "principiu": "Anul acesta nu e rândul nostru".

Dacă în anii '90, acesta funcţiona în stabilirea echipelor retrogradate, acum aşa se decide noua campioană. CFR Cluj a fost împinsă de la spate de arbitri la toate cele şapte trofee câştigate din 2008 încoace, iar lupta pentru titlul din acest sezon pare să fie regizată tot în favoarea ardelenilor.

Aşa s-a întâmplat şi cu Oţelul Galaţi în ediţia precedentă, şi cu Unirea Urziceni (ialomiţenii au fost ajutaţi doar în meciul decisiv cu Dinamo), la finalul ediţiei 2008-2009. Lipsa de reacţie a lui Sandu şi Dragomir a dat naştere la suspiciunea că ar avea şi ei anumite "avantaje" din acest circ ieftin.

Citiţi şi:

  • 2.000.000 €, preţul pentru un titlu de campioană câştigat fraudulos
  • Porumboiu a luat foc: "Cupele CFR-ului sunt pline de mizerii! Nişte blatişti!"
  • Porumboiu nu se opreşte: "Paszkany să rămână cu blaturile lui!"
  • Dragomir se spală pe mâini şi cere intervenţia DNA-ului