Liderul autoproclamatei republici Transnistria a lansat o serie de acuzații la adresa autorităților de la Chișinău în presa din Rusia.
Președintele republicii separatiste Transnistria, Vadim Krasnoselski, s-a plâns agenției ruse RIA, apropiată de Kremlin, că autoritățile de la Chișinău ar exercita presiuni asupra regimului de la Tiraspol, potrivit Realitatea.md.
Liderul din Transnistria, acuzații pentru Chișinău
Krasnoselski le-a vorbit jurnaliștilor regimului Putin despre taxele vamale și sistemul social, dar și despre relațiile cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Dar, mai ales, președintele așa-zisei republici Transnistria a lansat o serie de acuzații despre pretinse amenințări militare ale Chișinăului asupra regiunii.
Oficialul transnistrean susține că situația de securitate în republica separatistă din stânga Nistrului ar fi „alarmantă”. Krasnoselski a mai acuzat Chișinăul și OSCE că nu reacționează cu privire la această situație.
Krasnoselski insistă pentru păstrarea trupelor de ocupație ale Moscovei în Transnistria
Vadim Krasnoselski a mai acuzat autoritățile constituționale ale Republicii Moldova că ar încerca să mușamalizeze cazurile de „atacuri teroriste” care au avut loc în Transnistria.
„Trebuie înțeles că, luând în considerare militarizarea activă a Moldovei, exercițiile militare constante din această țară, discuțiile despre transformarea misiunii de menținere a păcii și revizuirea statutului de neutralitate, orice incidente pot avea consecințe de anvergură”, a declarat Krasnoselski.
Președintele autoproclamatei republici Transnistria a mai susținut că, pe fondul blocării formatului 5+2 (care includea Rusia, țară ale cărei trupe sunt staționate ilegal în regiunea separatistă - n.red.), există riscul escaladării conflictului transnistrean. În plus, Vadim Krasnoselski a insistat în legătură cu menținerea trupelor ruse de ocupație în Transnistria.
Tiraspolul ar putea repeta scenariul din Donețk și Lugansk
Reamintim că, de câteva zile, situația din Transnistria s-a inflamat din nou, după anunțul că, pe 28 februarie, va avea loc un congres al deputaților de la toate nivelurile. Cu această ocazie - având în vedere că astfel de întruniri sunt extrem de rare, iar într-unele dintre acestea s-a cerut independența zonei din stânga Nistrului - s-a speculat că s-ar putea ca deputații transnistreni să solicite alipirea la Rusia.
Situația poate fi cu atât mai îngrijorătoare cu cât congresul separatiștilor are loc cu o zi înainte de discursului anual al lui Vladimir Putin în fața Adunării Federale, ceea ce amintește de felul în care s-a făcut anexarea ilegală la Rusia a regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina.
Dar. deocamdată, atât autoritățile de la Chișinău, cât și serviciul de informații al armatei din Ucraina, au declarat că nu dețin informații despre asemenea intenții. În plus, Institutul britanic pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că, și dacă separatiștii transnistreni ar înainta o solicitare către Kremlin, este puțin probabil ca Putin să-i dea curs.