Etnobotaniştii bârlădeni şi-au “pierdut” dealerul, pe Ionuţ Răzvan Hotoi, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe raza municipiilor Iaşi, Bârlad şi oraşul Podu Iloaiei
Pe 21 martie, la Ionuţ Răzvan Hotoi acasă era zarvă mare: mascaţii au dat deşteptarea întregului bloc, bătând la usa lui Hotoi. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism din cadrul Serviciilor Teritoriale Iaşi şi Bacău au efectuat 32 de percheziţii domiciliare la Iaşi, Bârlad şi în orasul Podu Ilioaiei, judeţul Iasi, precum şi alte patru percheziţii domiciliare în municipiile Piatra Neamţ si Bacău în cadrul unei actiuni comune vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate, specializate în traficul de droguri de risc. “În perioada iulie 2016 – martie 2017, procurorii DIICOT- S.T.Iasi au documentat activitatea infractională a unui grup infractional organizat care a actionat în această perioadă, precum si anterior acestei perioade, prin aprovizionarea si comercializarea unor cantităti deosebit de însemnate de produse cu efecte psihoactive (atât sub formă de produs vegetal, cât si sub formă de substantă pulverulentă), precum si droguri de risc pe pietele ilicite de pe raza judetelor Iasi si Vaslui. Gruparea era structurată funcţional, unii dintre inculpaţi fiind specializaţi în procurarea en-gros de materii prime pe care le foloseau la fabricarea produselor cu efect psihoactiv, pe care le vindeau celorlalţi inculpaţi specializaţi în distribuirea la nivel stradal direct către consumatori“, au precizat procurorii, citaţi de site-ul vasluian vremeanoua.ro.
Clienţii erau tineri între 14 şi 25 de ani
Anchetatorii au mai arătat că numărul clienţilor era de „ordinul sutelor“, în special tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani. „Frecvenţa actelor de distribuire era deosebit de mare, în unele zile un dealer reuşind să deservească şi peste 100 de clienţi. Dozele erau comercializate cu preţuri cuprinse între 20 şi 60 de lei, în funcţie de preţul materiei prime. Produsele etnobotanice erau preparate de membrii reţelei din substanţă vegetală care era tratată sau amestecată cu compuşi chimici susceptibili de a genera efecte psihoactive precum şi cu diverse alte substanţe precum: acetone, spray-uri de combatere a insectelor (gen Killtox), otravă pentru rozătoare, îngrăşăminte chimice pentru plante sau substanţe de uz veterinar“, au menţionat procurorii DIICOT Iaşi.
Captură importantă: pistoale, canabis şi 85 de telefoane mobile
În urma perchezitiilor au fost ridicate un kilogram de produse cu efect psihoactiv atât vrac, cât si preparate în doze pentru comercializare, 500 de grame de cannabis, şapte cântare electronice, trei pistoale cu gaz si aer comprimat, arme albe, 4.500 de euro, 85 de telefoane mobile si diverse substante chimice folosite ca materii prime.
Procurorii DIICOT-S.T.Iasi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui număr de 15 inculpaţi, care au fost prezentaţi la Tribunalului Iasi cu propunere de arestare preventivă, iar fată de alţi şapte inculpati s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.