Liderul clanului Butoane scapă de 11 ani de închisoare. Curtea de Apel a decis: Procesul se rejudecă de la zero

butoane, cab, octavian grecu, diicot, giurgiu, cezar magureanu, psd

Liderul clanului Butoane, Octavian Grecu, a primit o veste importantă de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), ai cărei magistraţi i-au anulat miercuri condamnarea la 11 ani de închisoare.

Liderul clanului Butoane scapă de 11 ani de închisoare. La Curtea de Apel s-a decis. „Desfiinţează în integralitate sentinţa penală apelată şi dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală”, a transmis CAB.

Liderul clanului Butoane scapă de 11 ani de închisoare

Aici s-a ajuns după ce Tribunalul București a dispus iniţial condamnarea la 11 ani a temutului interlop din Giurgiu, Octavian Grecu, despre care se ştie că era un împătimit al jocurilor de noroc, din cauza cărora la un moment dat şi-ar fi pierdut cândva nevasta la poker. Grecu „Butoane” este un vechi cămătar din Giurgiu, cunoscut încă de pe vremea comunismului.

În 2018, TB l-a condamnat şi pe fostul senator PSD Cezar Măgureanu la 2 ani de închisoare cu suspendare. A fost condamnat şi ginerele lui, Sorin Adrian Găzdac, la 16 ani de închisoare.

Omul de afaceri libanez Nicole Saikaly (n.r. - fost iubit al Ginei Pistol) a primit 13 ani de detenție, iar fostul director general adjunct ANAF, Nicușor Drăgan, 12 ani de închisoare. În acelaşi dosar, fostul director achiziții al ANAF, Dan Stroe, a fost condamnat la 7 ani de închisoare.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu acest subiect, amintim că DIICOT acuza gruparea ginerelului fostului senator PSD și a lui Butoane ar fi prejudiciat statul o sumă imensă. În urmă cu 8 ani, inculpații au fost acuzați de infracţiuni de macrocriminalitate economico-financiară. Practic, ei ar fi importat zahăr și nu ar fi plătit TVA și impozit pe profit.

Prejudiciul generat de reţeaua infracțională

Sursa citată dezvăluia că prejudiciul provocat de rețeaua infracțională se ridica la aproape 40 de milioane de euro (179.424.771 lei). Peste 25 de milioane de euro (113.791.248 de lei) ar fi provenit din neplata TVA, iar 15 milioane de euro (65.633.523 de lei) ar fi provenit din neplata impozitului pe profit.

Jurnaliştii de la Gândul au aflat că rețeaua era formată din numeroase societăți comerciale, grupate în furnizori, firme beneficiare și firme intermediare, care asigurau un circuit evazionist complex.

O parte dintre societăți au funcționat ca furnizori de marfă şi nu doar că nu plăteau TVA, dar nu recunoșteau nici tranzacțiile. De asemenea nu depuneau declarațiile fiscale, nu justificau proveniența mărfurilor care erau declarate inactive sau nu funcționau la sediul declarat.

Pentru a camufla cât mai bine operaţiunile financiare ilicite, alţi membri ai reţelei au jucat acelaşi rol de intermediari de marfă, dar aveau un „comportament fiscal normal”. Ei creau aparența unei activități comerciale reale, dar înregistrau achiziții nereale de la furnizori care nu au recunoscut tranzacțiile respective și efectuau mai departe vânzări nereale, către alte firme.

Schemă complexă pentru evitarea taxelor

La final, alte firme au funcționat ca beneficiari ai mărfii şi înregistrau achiziții de la restul firmelor, marcau TVA deductibil și cheltuieli deductibile, folosind ca justificare tranzacții comerciale nereale.

„Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus trimiterea în judecată a unui număr total de 107 persoane, respectiv 53 de inculpaţi, parte dintre aceştia în stare de arest preventiv şi 54 de persoane juridice, urmare a destructurării unui grup infracţional organizat acţionând transfrontalier, specializat în săvârşirea de infracţiuni de macrocriminalitate economico-financiară.

Liderul clanului Butoane

Membrii grupării  au obţinut importante beneficii financiare, prin derularea unor operaţiuni de import sau achiziţii / livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate şi / sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA şi eludării plăţii taxelor datorate bugetului de stat.

Afaceri dubioase cu zahăr

În mod concret, activitatea infracţională a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr derulate prin intermediul următoarelor firme sau grupuri de firme:

- S.C. LEMARCO S.A. Bucureşti – reprezentată de inculpatul CONSTANTIN TUDOR;

- S.C. DUCTIL ROM S.A. Bucureşti – reprezentată de inculpatul STUPARU SORIN;

- S.C. NOVICIO FOOD & BEVERAGE S.R.L. Ilfov - reprezentată de inculpatul  SAIKALY NICOLE;

- S.C. VEGA TRADE COMODITIES S.R.L. Giurgiu – reprezentată de inculpaţii GĂZDAC SORIN ADRIAN şi GĂZDAC RALUCA LIVIA IOANA.

Activitatea infracţională a inculpaţilor a fost sprijinită, în diferite modalităţi, de către 6 inculpaţi, având funcţii de conducere în cadrul structurii centrale  şi structurilor teritoriale ale A.N.A.F.,  printre care DRĂGAN NICUŞOR - director general adjunct,  STROE DAN - director achiziţii şi PĂCALĂ NADIA - comisar.

De asemenea, membrii grupării care acţionau pe raza judeţului Giurgiu, au fost sprijiniţi de către inculpatul GRECU OCTAVIAN zis „BUTOANE”.

Nume grele acuzate de DIICOT

La activitatea infracţională desfăşurată de către inculpaţii GĂZDAC SORIN ADRIAN şi GĂZDAC RALUCA LIVIA IOANA a contribuit şi inculpatul MĂGUREANU CEZAR MIRCEA, fost senator în Parlamentul României.

În această modalitate, în perioada 2010 – 2012, inculpaţii au cauzat bugetului de stat  un prejudiciu in cuantum de 168 milioane USD, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Procurorii  D.I.I.C.O.T. au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpaţilor, până la concurenţa valorii  prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională. Cauza a fost trimisă, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.

În sarcina inculpaţilor s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, evaziune fiscală, prev. de art. 8, 9 din Legea nr. 241/2005 şi spălarea banilor, prev. de art. 23 din Legea nr. 656/2002.

Facem precizarea că faptele inculpaţilor urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie”, transmitea DIICOT la 18 ianuarie 2013.