Autostrada Iaşi-Tg. Mureş n-a primit avizul de la Mediu, pentru că CNADNR n-a făcut dezbateri publice. Este ca şi cum un picior al statului îi pune piedică celuilalt picior al statului. Moldovenii consideră că fără autostradă sunt rupţi de ţară şi fără şanse de dezvoltare
Autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni pune pe jar autorităţile din Iaşi. După ce Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) nu a dat avizul pentru demararea proiectului, cei din Moldova îşi văd încă o dată spulberată speranţa de a avea cât mai repede o legatură cu Vestul ţării.
Dezinteres şi o mare durere în cot la CNADNR ANPM susţine că nu a dat avizul deoarece Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu a prezentat documentele solicitate şi nici nu a respectat prevederile legale referitoare la informarea publicului. Concret, nu au fost depuse acte care să demonstreze că au fost făcute dezbateri publice în localităţile prin care urmează să treacă autostrada.
Oamenii politici şi mediul de afaceri din Iaşi cred că există soluţii pentru obţinerea avizului, însă îngrijorarea tututor este că această problemă va întârzia data de începere a proiectului. "Este o autostradă mult prea importantă ca să stăm pe loc din cauza unui aviz. Cred că CNADNR ar trebui să refacă documentele solicitate de Mediu cât mai repede şi să mergem înainte conform planului", a spus omul de afaceri Gabriel Surdu.
"Cei de la Drumuri Naţionale trebuie daţi afară"
Preşedintele Consiliului Judeţean crede însă că toată vina aparţine celor de la Mediu şi că problema se poate rezolva foarte uşor. "Îi dăm afară pe cei de la Mediu şi punem alţii care să înţeleagă cât de importantă este autostrada asta. Ce facem, stăm după mofturile unora care nu vor să ne dea un aviz? Şi în timpul ăsta suntem cumva în afara ţării. Se întâmplă în Moldova acelaşi lucru pe care l-am văzut în Ungaria: unde se opreşte autostrada se opreşte şi dezvoltarea. Până acum doar s-a vorbit despre autostrada asta, sper să o şi vedem într-un final", a spus Simirad.
Tot la sancţiuni, de data aceasta pentru cei de la CNADNR, se gândeşte şi deputatul PDL Gabriel Oajdea. "Nu e normal să stai pe loc pentru că ei nu au fost în stare să depună actele cerute. Ministrul Transporturilor ar trebui să îi sancţioneze şi eventual să îi schimbe pentru că nu şi-au făcut treaba. Este un proiect de interes naţional care va permite recuperarea decalajelor dintre celelalte zone ale ţării şi Moldova. Cred că ar trebui depuse documentele cerute cât mai repede posibil", a spus Oajdea. Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, aflată deocamdată la stadiul de proiect, ar trebui să aibă o lungime de 310 km şi să se intersecteze la Târgu Mureş cu autostrada Transilvania. În judeţul Iaşi aceasta va avea o lungime de 96 de km şi va traversa 19 localităţi. Costul proiectului este în jur de 6 miliarde de euro.