Dupa vanzarea Rompetrol, cea mai mare companie privata romaneasca este Arabesque.
Vanzarea pachetului majoritar de actiuni (75%) al Rompetrol, cea mai mare companie privata cu capital autohton, a schimbat si clasamentul performerilor romani din lumea de business.
Cele mai mari companii private cu actionari romani sunt acum distribuitorul de materiale de constructii Arabesque (dupa cifra de afaceri) si compania specializata in servicii de depozitare si asistenta portuara Tiriac Air (dupa capitalul social), potrivit companiei internationale de rating Coface.
Start cu un depozit
Compania Arabesque, specializata in comertul cu materiale de constructii, a fost infiintata in 1994, de inginerul mecanic Virgil Cezar Rapotan (41 de ani).
Businessul a inceput cu un mic depozit de materiale de constructii in Galati, amplasat intr-o zona cu mult trafic, la doua strazi de bulevard. Aparentul handicap a fost rezolvat rapid de Rapotan printr-o reclama imensa, cum nu avea nicio firma din oras la acea data.
Boomul rezidential din ultimii trei-patru ani a urcat exponential afacerile Arabesque, care s-a pozitionat inca de la inceput ca furnizor pentru firmele de constructii si nu pentru consumatorii individuali.
Afacerile Arabesque s-au dezvoltat puternic, crescand de la 60 de milioane de euro, in 2002, la aproape 300 de milioane de euro, anul trecut, si 450 de milioane de euro estimate pentru 2007.
Diferentele intre prima companie in clasamentul realizat dupa cifra de afaceri si Rompetrol sunt uriase: compania petroliera face afaceri de circa sase miliarde de dolari, in timp ce Arabesque, acum cea mai mare companie privata cu capital autohton, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 288,2 milioane de euro.
Rezultate care le plaseaza in top au mai avut anul trecut si companiile Hidroconstructia (afaceri de 227 de milioane de euro) si Interagro, detinut de Ioan Niculae (210 milioane de euro).
Statul are crema
Statul continua sa detina cele mai mari companii cu capital autohton: societatile de producere si distributie a energiei electrice, iar producatorii de energie fac cele mai mari afaceri.
Romgaz este lider detasat, cu o cifra de afaceri anul trecut de 867,4 milioane de euro si un nivel al profitului de 131,7 milioane de euro, potrivit Coface.
Producatorul autohton de gaz este urmat in clasamentul celor mai mari companii cu capital romanesc de Transelectrica (697,3 milioane euro in afaceri si 78,7 milioane euro profit) si de Hidroelectrica (afaceri de 672,1 milioane euro si 15,9 milioane euro profit) si Oltchim.
Cele mai mari companii private de la noi continua sa fie cele detinute de investitori straini - Petrom (de austriecii de la OMV, cu afaceri de 3,7 miliarde de euro), Mittal Steel Galati (fostul Sidex, controlat de grupul Mittal, cu afaceri de 1,7 miliarde de euro) si Automobile Dacia (de francezii de la Renault, cu o cifra de afaceri de 1,5 miliarde de euro).
Independentii fac regula in petrol
Sectorul european de rafinare petroliera va fi dominat, tot mai puternic, de companii independente, cu dimensiuni mai reduse si fara activitati de productie a titeiului, pe masura ce jucatorii de talie mondiala se vor retrage treptat, comenteaza analistii intervievati de Reuters.
Numai in ultimul an, rafinariile independente au majorat productia cu peste 800.000 de barili pe zi, reprezentand circa 8% din capacitatea totala inregistrata in nord-vestul Europei, dupa ce Shell, BP si Exxon Mobil au vandut sase unitati.
Cel mai activ jucator a fost compania elvetiana Petroplus, care a cumparat cinci din cele sase unitati vandute in anul 2006, extinzandu-si astfel operatiunile in domeniul de energie din Belgia pana in Marea Britanie, Germania, Elvetia si Franta.
In schimb, Shell se va retrage complet din sectorul francez de rafinare, odata cu finalizarea vanzarii celor trei unitati pe care le detine pe aceasta piata. Boomul din sectorul independent de rafinare a cuprins SUA in anii ‘90, iar miscarea a capatat abia recent contur in Europa.
Performante
Cele mai mari companii cu capital autohton*
Compania Cifra de afaceri (mil. euro) Profit net (mil. euro) Romgaz 867,4 131,7 Transelectrica 697,3 78,7 Hidroelectrica 672,1 15,9
Arabesque 288,2 NA Interagro 210,2 NA
Sursa: Coface
* dupa cifra de afaceri realizata in 2006, calculat de EVZ in euro la un curs mediu al BNR de 3,52 de lei pentru un euro, aferent anului trecut