Licitațiile trucate care au afectat prețul gazelor

Patru firme deținute de cei mai bogați români au fost amendate, pentru că s-au înțeles asupra prețurilor cerute colosului de stat.

Patru companii au fost sancționate de Consiliul Concurenței pentru că ar fi trucat licitații organizate de Romgaz, cel mai mare furnizor și producător de gaze din România. Potrivit Concurenței, ineditul anchetei este că a demarat în urma denunțului uneia dintre companiile implicate în înțelegere. Este vorba de americanii de la Foserco, parte a grupului american Weatherford.

Acționari comuni

Amenda totală aplicată de concurență a fost de circa 13 milioane de lei, cele patru companii implicate fiind Dafora, Foraj Sonde Craiova, Foraj Sonde Târgu – Mureș și Upetrom 1 mai.

Potrivit datelor colectate de EVZ, companiile sunt deținute de unii dintre cei mai bogați români, iar unele au chiar acționari comuni. Astfel, cea mai mare amendă a fost primită de Dafora, companie românescă, ce îl are ca acționar principal pe omul de afaceri Gheorghe Călburean, cu 49,96% din acțiuni. În acționariatul companiei se regăsește însă, cu o participație de 13,8%, și Foraj Sonde Craiova. Aceasta din urmă a primit de la Concurență o amendă în valoare de 3,91 de milioane de lei, a doua ca mărime și îi are drept acționari pe frații Marius și Emil Cristescu. Foraj Sonde Târgu – Mureș a fost amendată cu 3,73 de milioane de lei, acționarul majoritar al companiei fiind, potrivit Bursei de valori București, Vasile Aron, cu o participație de 60%. Cea de-a patra companie sancționată, Upetrom 1 mai SA, a primit 1,35 de lei amendă. Anul trecut, compania era controlată de milionarul Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai bogați români.

În ce au constat înțelegerile

Licitațiile „aranjate” de cele patru firme priveau realizarea de lucrări de foraj. Potrivit Concurenței, „companiile s-au înțeles să își împartă lucrările pentru care Romgaz urma să organizeze licitații publice, stabilind dinainte câștigătorii licitațiilor”. Orice înțelegere poate avea drept urmare creșterea prețurilor, ceea ce afectează în cele din urmă tarifele gazelor. Compania Foserco a fost absolvită de amendă.

„Este prima investigație declanșată în urma unei cereri de clemență. Una dintre companiile implicate în înțelegere ne-a furnizat probele încălcării legii concurenței, motiv pentru care a fost exonerată de la plata amenzii”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Patru din cei mai bogați români

Gabriel Comănescu, cel care controla în 2014 compania Upetrom 1 mai SA, a ocupat poziția a patra în Top 300 cei mai bogați români, realizat de revista Capital. Averea totală a acestuia era estimată la 600 – 620 de milioane de euro. Între primii clasați îi regăsim și pe frații Cristescu. Averea estimată de revista Capital este 410- 420 de milioane de euro, ceea ce le-a asigurat poziția a noua în acest top. De asemenea, pe poziția 193 în clasament îl regăsim pe Gheorghe Călburean, cu o avere estimată șa 28 - 30 de milioane de euro. Potrivit comunicatului Concurenței, „comportamentul anticoncurențial (de care se fac vinovate cele patru firme n.r.) s-a derulat în perioada 2 iunie 2008 – 12 octombrie 2009 și a vizat mai multe proceduri de licitație publică derulate în acest interval de timp.”