Ionuţ Ojoc încă n-a dat Bac-ul, dar ştie exact cum să facă profit de pe urma reciclării PET-urilor. Sunt peste 100 de proiecte depuse până acum, dar banii ar ajunge cam pentru 1.100 de planuri.
Primele 100 de proiecte ale tinerilor care s-au înscris în programul "10.000 de euro nerambursabili pentru prima afacere" vor fi trimise la începutul săptămânii viitoare spre evaluare. Reprezentanţii Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM spun că, de când s-a lansat, din 22 februarie, s-au depus în medie cam 20 de proiecte pe zi şi speră ca în maximum două luni să fie demarată prima afacere.
În total, pentru proiect este alocat un buget care ajunge pentru minimum 1.100 de planuri de afaceri, în condiţiile în care toate ar fi creditate cu maximumul sumei - 10.000 de euro.
Firmă de reciclare, visul unui licean
Printre tinerii care vor să se apuce de o afacere este şi Ionuţ Ojoc, un gălăţean de doar 19 ani, elev în clasa a XII-a. Vrea să-şi facă firmă de "recuperare şi reciclare a materialelor, precum şi producţie de materie primă secundară - măcinătură plastic".
În ceea ce priveşte finanţarea, nu are emoţii. "Sunt sigur că va fi finanţat, proiectul este făcut foarte bine, e documentat, şi am căutat cele mai bune oferte de pe piaţă la utilaje", spune Ionuţ.
La proiect a lucrat non-stop cam o săptămână, iar cel mai mult i-a luat munca de teren, partea de documentare. "În Galaţi, există şase firme care se ocupă de reciclare, am fost la fiecare şi i-am întrebat cum merge piaţa şi cum îşi organizează activitatea", povesteşte tânărul.
Firma îşi va desfăşura activitatea la ţară, în zona comunei Lieşti, la aproximativ 60 de kilometri de Galaţi. "Voi avea 4 angajaţi, iar targetul se va întinde pe o rază de aproximativ 20 de kilometri în jurul acestei comune. Ţinta e să strâng aproximativ 10 tone de materii reciclabile", spune liceanul cu speranţe de afacerist. La început s-a gândit să facă contracte cu toate primăriile din zonă, vreo 10 la număr. Apoi, urmează societăţile comerciale, despre care a aflat că ar fi în jur de 700 în toată zona.
Moara de măcinat plastic
Cea mai mare parte din buget se va duce pe o moară de măcinat plastic. "Am văzut că din cele 6 firme care se ocupă de reciclare, doar una are moară şi am să le propun să le macin eu. Apoi, există o firmă la Buzău, unde voi vinde toată materia primă pe care o produc", explică fiecare pas pe care vrea să-l urmeze.
În total a cerut 20.000 de euro, la care el va adăuga aproximativ 4.800 de euro, bani din economiile părinţilor. Moara îl va costa aproximativ 16.000 de euro, pe electrostivuitor va da încă 8.000 de euro, cântarul va fi vreo 700 de euro, iar depozitul va fi înfiinţat într-o hală pe care o închiriază de la cineva din comuna Lieşti.
De programul guvernamental a auzit de la cumnatul lui, cel care l-a şi consiliat la proiect. "Am mai avut ca model şi m-am ghidat după un proiect al unui prieten de-al lui, care făcuse pentru o afacere de tip start up. Am făcut câteva calcule, am văzut că e profitabil şi am zis «hai la treabă»", spune liceanul entuziast.
CREDIT NERAMBURSABIL
Paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obţine finanţarea
În programul guvernamental "10.000 de euro pentru prima afacere" intră cei care nu au administrat niciodată o societate comercială şi au maximum 35 de ani.
Se acordă în baza planului de afaceri şi doar pentru firmele cu maximum cinci asociaţi.
- La Registrul Comerţului se înregistrează o Societate Comercială cu Răspundere Limitată - Debutantă (SRLD). Aceasta îi oferă următoarele facilităţi: alocaţia financiară nerambursabilă de 10.000 de euro de la Stat, dar nu mai mult de 50% din totalul investiţiei;
-
START. Dumitru Nancu, vicepreşedintele AIPPIMMApoi, intri pe site-ul agenţiei la www. aippimm.ro şi te înregistrezi în program. Descarci un formular şi descrii planul de afaceri. Ai 7 secţiuni, toate însoţite de texte explicative care îţi spun exact ce să completezi;
- Ulterior, aplicaţia îţi trimite un email de confirmare a înregistrării în baza de date a proiectului, precum şi punctajul obţinut, minimum 60 de puncte şi maximum 100. Proiectul trebuie să obţină minimum 60 de puncte ca să fie înregistrat;
- Dacă este admis planul, merge spre partenerul de finanţare, banca CEC. Primeşti 10.000 de euro nerambursabili, dintr-un fond nerambursabil, iar CEC poate acorda până la 100.000 de euro credit, din care 80% este garantat de Stat. Perioada de rambursare a creditului se poate întinde până la 5 ani, iar dobânda este calculată în funcţia de rata de referinţă ROBOR, în prezent aceasta ar ajunge la aproximativ 9%. O altă facilitate este că în primul an nu plăteşti decât dobândă;
- După ce este aprobat proiectul, tânărul merge la CEC, semnează contractul şi îşi deschide un cont unde îi vor fi viraţi banii, acesta devenind bugetul firmei. "Tânărul merge şi îşi achiziţionează active corporale (teren, utilaje, echipamente, maşini, spaţii de depozitare etc.), necorporale (softuri, invenţii) sau, dacă este cazul, materii prime, capital de lucru, salarii şi chirii", a explicat Dumitru Nancu, vicepreşedintele AIPPIMM.
- Firma, pe toată perioada cât va fi SRL-D, maximum 3 ani, pentru angajaţii nu va plăti contribuţia asigurărilor sociale la Stat.
EVALUARE
Cum se acordă punctajul
Domeniul de activitate
- dacă face producţie - 20 de puncte
- prestări servicii - 15 puncte
- comerţ - 10 puncte
Numărul de locuri de muncă create
- minimum 4 - 20 de puncte
- minimum 3 - 15 puncte
- minimum 2 - 10 puncte
Investiţii corporale şi necorporale (ex: construcţii, spaţii, terenuri, utilaje)
- minimum 80% din buget - 20 de puncte
- minimum 60% - 15 puncte
- peste 40% - 10 puncte
Localizarea
- în mediul rural - 10 puncte
- urban - 5 puncte
Potenţial inovativ, creativ
- invenţie, tehnici moderne - 10 puncte
- dacă nu foloseşte - 5 puncte
Schema de finanţare
- credit bancar - 20 de puncte
- ără credit bancar - 10 puncte