Liberalii vechi și noi se bat pe candidaturile în alegerile locale
- Andreea Udrea, consultant politic
- 2 iulie 2015, 00:00
Candidaturile pentru alegerile locale, care, potrivit liderilor PNL, trebuie definitivate până la finalul anului, agită spiritele între foștii democrat-liberali și liberali
Principala preocupare a liberalilor este găsirea candidaților pentru alegerile locale, co-președintele PNL Vasile Blaga afirmând că termenul pentru definitivarea acestui proces este 1 decembrie a.c.
După cele mai recente acțiuni ale DNA, care l-au vizat pe primarul George Scripcaru (fost PDL), vechii democrat-liberali sunt supărați pentru că au rămas doar cu doi primari la municipiile reședință de județ, Gheorghe Falcă (Arad) și Mircea Hava (Alba-Iulia), susțin surse liberale.
DNA face pârtie
În alte județe, a început deja lupta internă pentru candidaturi, mai ales acolo unde liberalii pornesc cu prima șansă, potrivit sondajelor de opinie, pentru că DNA i-a eliminat pe primarii în funcție.
Este cazul Constanței, fief al PSD timp de mulți ani, unde pe lista doritorilor se află: copreședintele filialei Robert Boroianu (care deja a început acțiuni de campanie), europarlamentarul Ramona Mănescu, consilierul local Iustin Fabian Roman și Ovidiu Cupșa, director al CERONAV.
La Iași, președintele organiza ției municipale a PNL, Marius Dangă ( vechiul PNL) sau senatorul Dumitru Oprea (fost PDL-ist), sunt tentați, de asemenea, să candideze pentru Primărie, în condițiile în care Cristian Adomniței, actual președinte CJ și principal pretendent la candidatură, are probleme cu legea.
La Primăria Cluj, nici primarul în funcție, Emil Boc, nu mai este atât de sigur că unii colegi din partid nu vor încerca să-i fure scaunul, mai ales în condițiile în care, la alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2014, a preferat să facă jocul PMP sau non-combat, în turul doi al prezidențialelor, au declarat surse liberale pentru EVZ. Printre numele vehiculate pentru a-i lua locul se numără senatorul Alin Tișe.
Primăria Bucureștiului are deja doritori, mulți dintre ei din prim-planul politicii, dar de natură a crea falii în partid: Ludovic Orban și-a anunțat deja intenția, Marian Petrache, apropiat mai degrabă de Atanasiu, ar fi tentat să candideze.
Capitala, o miză mare
Un alt nume vehiculat este cel al tânărului europarlamentar Cristian Bușoi, care, dacă nu va candida la Primăria Capitalei, în mod cert se va înscrie în cursa pentru Primăria Sectorului 1, unde Andrei Chiliman, având probleme cu legea, nu va mai fi susținut pentru un nou mandat.
Numele Alinei Gorghiu a fost vehiculat pentru Primăria Generală, dar și cel al lui Cătălin Predoiu, pe care vechii liberali l-au aruncat pe piață, pentru ca presiunea candidaturii să fie dispersată uniform, după cum au precizat pentru EVZ surse din PNL.
Un alt motiv de dispută în teritoriu, între cele două tabere din PNL, este legat de funcțiile deținute de vechii liberali în baza înțelegerilor din USL, la care aceștia nu renunță, spre nemulțumirea PDL-iștilor.
Gorghiu: Stavarache, rezultate foarte bune
Liberalii trebuie să găsească și un candidat pentru Primăria Bacăului, în condițiile în care Romeo Stavarache, edilul în funcție, este trimis în judecată pentru fapte de corupție și nu ar trebui să mai beneficieze de susținerea PNL. „S-ar putea să uimească, dar cred că este un lucru obligatoriu pe care eu trebuie să-l spun despre Romeo Stavarache. Vreau să-i mulțumesc fostului președinte al PNL Bacău pentru tot ce a făcut pentru partid. Scorurile obținute de PNL în mandatele lui Stavarache au fost foarte bune.(...) Eu sper și îi doresc primarului Stavarache să își rezolve probemele în justiție cât se poate de repede”, a afirmat Alina Gorghiu, adăugând că acesta poate fi susținut pentru un nou mandat la șefia PNL, dacă va fi achitat. Printre numele vehiculate pentru a-i lua locul se numără senatorul Dragoș Luchian sau deputatul Ionel Palăr.