Deși liderii PNL susțin că nu renunță la obținerea majorității parlamentare printr-o coaliție a partidelor de dreapta, în realitate majoritatea liberalilor s-au resemnat cu ideea că vor trece în opoziție
După ce liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, au anunțat că cele două formațiuni vor guverna împreună, semnând și un protocol de colaborare, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus că liberalii vor continua efortul pentru a obţine un guvern de dreapta. „Este un efort, un proces de negociere și avem această datorie să încercăm. Au fost discuții informale cu toate partidele. Nu s-au promis funcții. Încercăm să adunăm oameni în jurul unui scop comun”, a explicatTurcan.
Și prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a precizat, într-un interviu pentru RFI, că „e important ca partidele să nu-și închidă ușile și geamurile, (...) pentru a explora toate posibilitățile politice să se formeze o majoritate”.
PNL trece în opoziție
EVZ a aflat, pe surse, că liberalii au avut într-adevăr întâlniri cu alte partide de dreapta, în vederea unei guvernări, dar că discuțiile nu au dus la nimic concret. Președintele USR, Nicușor Dan, a stat de vorbă cu Raluca Turcan, după consultările de la Cotroceni, dar nu au ajuns la un rezultat, pentru că PNL nu-l mai susține pe Dacian Cioloș ca premier, „cea mai bună soluţie pentru România ar fi un guvern condus de un te h n o c ra t , care să aibă susţinerea politică a unor partide. Din păcate, această soluţie pare departe de a fi realizată”, a spus Dan.
Un alt scenariu ar fi că liderii PNL anunță negocieri cu partidele de dreapta, pentru a crea o prăpastie între PSD și ALDE. „Poate că fac așa declarații (Turcan și Predoiu - n.r.) ca să sădească neîncredere între PSD și ALDE”, a precizat, pentru EVZ, un deputat PNL. În culise, cei mai mulți liberali spun la unison că partidul va trece în opoziție. „Ne regrupăm și luptăm cu PSD, cel mai probabil din opoziție”, a afirmat o sursă din conducerea PNL, pentru EVZ.
Eșec fără vinovați
Strategul din spatele dezastrului electoral al PNL, Felix Tătaru, a explicat, într-un interviu pentru ziare.com, unde i se pare că au greșit liberalii. El a spus că s-a ocupat doar de strategia de comunicare, cea politică revenindu- i lui Gheorghe Falcă, coordonatorul campaniei. Tătaru a precizat că PNL a pierdut pentru că nu are un leadearship, fuziunea PDLPNL nefiind finalizată. El a adăugat că factura pentru campanie a fost de 327.000 de euro. Liberalul Mihai Voicu l-a taxat pe Tătaru, pe Facebook, pentru declarațiile sale: „Adică dl cu clipul cu femeia în alb-negru care se ținea de urechi? Și cu afișele acelea superbe cu zero și UE. Așa ceva...”.
Întâlnire de taină Tăriceanu-Iohannis
Copreşedinţii ALDE Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin au avut o întâlnire informală cu șeful statului, Klaus Iohannis, în care preşedintele a încercat să-i atragă, fără să reuşească, de partea PNL. Surse politice susţin că şeful statului ar fi oferit ALDE funcţia de premier dacă vor sări în barca PNL-USR-PMP. „Am făcut o discuție cu președintele și mai mult de atât, îmi pare rău, nu am să pot să vă spun”, a afirmat Tăriceanu. Iohannis a susținut că nu nu a discutat nimic despre PNL. „A fost o discuție politică și nu se referă la PNL”, a spus șeful statului. Informațiile despre o întâlnire secretă între Iohannis și Traian Băsescu au fost infirmate, în exclusivitate pentru EVZ, de liderul PMP: „Nu m-am văzut în secret cu președintele Iohannis, n-am avut decât întîlniri în cadru oficial”, a spus Băsescu.