Curtea de Apel Braşov, a hotărât, pe 8 martie, închiderea definitivă şi irevocabilă a dosarului Rafo, deschis în anul 2006. Decizia deblochează discuţiile privind acordarea unei garanţii de stat solicitată de Rafo pentru accesarea unui credit bancar în valoare de 330 de milioane de euro.
Instanţa a judecat apelul la sentinţa dată de Tribunalul Braşov în procesul pentru închiderea programului de reorganizare judiciară la Rafo Oneşti. Apelul fusese făcut de companiile Glencore, E.ON şi de grupul Bivolaru.
"Era un obstacol care trebuia trecut neapărat. Nimeni nu mai poate invoca procesul aflat până acum pe rolul instanţei", a declarat, pentru Agerpres, Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul, care acţionează pe platforma Rafo Oneşti.
El a mai spus că "sentinţa judecătorească deschide drum pentru orice parteneriat cu Rafo, inclusiv pentru finanţarea continuării programului de modernizare şi de repornire a instalaţiilor rafinăriei".
Potrivit Rafo, creditul de 330 milioane euro este necesar pentru programul de modernizare tehnologică, înnoirea gamei sortimentale şi protecţie a mediului pe care l-a declanşat anul trecut. Rafo, oprită de trei ani
Recent, Eximbank a anunţat încheierea analizei financiare pe care a făcut-o la Rafo pentru acordarea împrumutului garantat de stat. Acum, se aşteaptă întrunirea Comisiei interministeriale pe tema garanţiei de stat.
Rafinăria Rafo Oneşti nu mai produce de trei ani.
În octombrie 2009, guvernul a adoptat un memorandum prin care îşi arată disponibilitatea de a acorda o garanţie de stat în valoare de 330 de milioane de euro pentru Rafo, în vederea realizării planului investiţional şi pentru realizarea unui nou lanţ petrochimic Rafo-Oltchim-Arpechim, declara atunci premierul Emil Boc.
Şi preşedintele Traian Băsescu afirmase anterior, după vizita efectuată în septembrie 2009 la Rafo, că se analizează acordarea acestei garanţii. El a lăudat atunci conducerea rafinăriei, spunând că este gata să redevină "prieten al Rafo".