Liber la despagubirile RCA, cu acordul vinovatilor

Soferii vinovati de producerea unui accident rutier vor semna ca sunt de acord cu utilizarea politei lor RCA pentru despagubirea celor care au avut masinile avariate in urma incidentului pe care l-au generat.

Politistii care intocmesc procesul-verbal de constatare a accidentelor vor preciza in rubrica „Alte mentiuni” acordul celui vinovat de producerea accidentului privind utilizarea politei RCA. Incepand cu 1 decembrie 2006, formularele utilizate nu mai aveau un spatiu dedicat in care cel vinovat de producerea accidentului sa-si dea acest acord, care era extrem de important.

Potrivit Legii asigurarilor, pentru ca societatea de asigurare care incheiase polita de asigurare sa acorde despagubirea pagubitilor este necesar acordul celui vinovat de producerea accidentului. In lipsa acestuia, cei pagubiti se trezeau ca nu primesc despagubirile de la societatile de asigurare care vandusera polita RCA celui vinovat de producerea accidentului in care fusesera implicati.

Pentru a primi despagubirile, trebuiau sa-l gaseasca pe vinovat si sa obtina acordul acestuia. Daca vinovatul refuza sa semneze, cel pagubit nu putea incasa banii de la societatea de asigurare.

„Necesitatea acordului asiguratului RCA nu este rezultatul unui „tertip” al societatilor de asigurare, ci este o prevedere legala ce se aplica inca din 1996, odata cu intrarea in vigoare a Legii  nr. 136/1995 (n.r. - Legea asigurarilor)”, se precizeaza in comunicatul CSA.

Pe de alta parte, legislatia in vigoare specifica asigurarilor de raspundere civila auto prevede posibilitatea ca, in cazul persoanelor fizice, acordul sa fie dat de sotia sau de sotul celui care a incheiat polita RCA. Mai mult, in cazul in care ambii soti nu pot da acest acord, el poate fi obtinut de la rudele acestora, inclusiv copii. Conditia este ca varsta acestora sa fie mai mare de 18 ani.