Căsătoria la primărie s-a demodat. Pentru ca fetele să-și vadă visul cu ochii, să se căsătorescă în parc, la grădina botanică sau chiar într-un balon, deputații juriști au decis că oficierea căsătoriei poate avea loc și în altă parte, nu doar la primărie.
Astfel, comisia Juridică a Camerei a aprobat o serie de modificări la Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, fiind introduse prevederi prin care oficierea căsătoriei poate avea loc şi în alte locuri decât la primărie.
"Haideţi să le dăm o şansă fetelor să-şi vadă visul cu ochii, haideţi să le dăm o şansă fetelor care se visează, la cununie, între ghirlande de flori, sau la grădina botanică, într-un balon sau în parc. De ce să fie doar la sediul Primăriei? Astea-s concepţii comuniste. Plus că în multe primării stă să le cadă tinerilor căsătoriţi tavanul în cap, e igrasie, aşa vreţi ca tinerii din România să îşi înceapă căsătoria?", a susținut deputatul PC, Bogdan Ciucă. Prenumele nou-născuților pot fi refuzate
O altă modificare aprobată de deputaţii jurişti se referă la numele pentru nou-născuţi ce nu sunt înregistrate, fiind considerate indecente ori ridicole. "Ofiţerul de stare civilă poate refuza înscrierea unor prenume care sunt formate din cuvinte indecente ori ridicole, părinţii putând opta pentru un nume corespunzător", prevede actuala lege, deputații introducând obligativitatea ca ofiţerul stării civile să îşi motiveze, în scris cererea. "Păi, stai, domnule, aşa. Poate ce i se pare unui ofiţer de stare civilă anormal, altuia i se pare normal. Bun, poate nu-i place lui numele Michael, dar dacă lui i se pare ridicol numele, să zicem, Gigica, ce faci? Să îşi motiveze în scris refuzul, ca să poată să fie atacat de părinţi, dacă aceştia doresc" , a susținut Ciucă. De asemenea, numele formate din două cuvinte se vor scrie obligatoriu, cu cratimă, au mai decis deputaţii jurişti, pentru evitarea confuziilor la identificarea persoanelor.
Modificările legislative urmează să intre în plen, Camera Deputaților fiind for decizional.