Față de euro, moneda noastră națională s-a apreciat ușor, BNR stabilind cursul la 4,9769 lei, cu 0,02 bani mai puțin decât în ședința anterioară. În raport cu dolarul american, leul s-a depreciat, dolarul fiind cotat la 4,7307 lei, o creștere de 1,78 bani (+0,38%) față de cotația de vineri. De asemenea, în raport cu francul elvețian, cursul a scăzut la 5,3412 lei, cu 1,14 bani (-0,21%) mai puțin decât valoarea anterioară, conform BNR.
România este adesea considerată o economie "euroizată", datorită legăturii strânse dintre prețurile multor bunuri și servicii și moneda europeană. De la locuințe și chirii, până la abonamente de telefonie mobilă sau costuri în industria auto, euro este o constantă. Prețurile materiilor prime, tarifele școlilor private sau abonamentele la săli de sport sunt de asemenea exprimate frecvent în euro. Introducerea prețurilor în euro în contracte și în listele de referință a fost o decizie strategică pentru multe companii. Aceasta oferă un scut împotriva fluctuațiilor cursului valutar leu/euro, o problemă majoră în trecut.
Dar, când cursul valutar creşte, euroizarea businessului ajută companiile, pentru că au încasări mai mari în lei. Când însă cursul este stabil sau chiar scade, adică leul se apreciază, această euroizare este un dezastru.
Prețul aurului în scădere
Gramul de aur a fost cotat la 400,8676 lei, marcând o scădere față de valoarea precedentă de 403,3744 lei. Scăderea prețului gramului de aur a fost ajutată într-o mică măsură și de aprecierea față de euro a monedei naționale, leul.