Instabilitatea politică face extrem de mult rău tuturor românilor. Leul a continuat să se deprecieze până la un nou minim istoric, de 4,6009 lei pentru un euro.
BNR a anunţat, astăzi, un curs oficial de 4,6009 lei pentru un euro, după ce vineri a fost marcat un alt minim istoric pentru leu, de 4,5848 lei/euro.
Deprecierea leului este, însă, mult mai pregnantă faţă de dolar. Astăzi, leul a atins un nou minim şi în raport cu dolarul american, după ce BNR a cotat dolarul la 3,7999 lei/dolar, cotaţie în creştere cu aproape 6 bani faţă de cea de vineri.
Cu cât au crescut ratele românilor Astfel, de la începutul anului şi până astăzi, leul s-a depreciat cu 6,06% faţă de moneda europeană. Acest lucru are ca efect direct creşterea ratelor românilor care au de rambursat credite în euro şi care îşi primesc veniturile în lei, aşa cum este cazul majorităţii salariaţilor din România.
Să luăm drept exemplu o persoană care plăteşte pentru creditul imobiliar o rată lunară de 300 de euro. Dacă la începutul anului ea scotea din buzunar 1.297 lei pentru achitarea ratei, la începutul lunii mai, când leul se depreciase până la un curs de 4,4 lei/euro, rata îi crescuse cu puţin peste 25 de lei, până la 1.322,3 lei.
Acum, însă, la un curs oficial de 4.6009 lei/euro, suma de 300 de euro este echivalentă cu 1.380,3 lei, în creştere cu 83,3 lei comparativ cu începutul acestui an.
În realitate, creşterea este cu mult mai mare. După cum bine ştim, cotaţia oficială a BNR este orientativă pentru operatorii privaţi din piaţă, atât case de schimb valutar, cât şi bănci, acestea din urmă practicând şi cele mai defavorabile cursuri pentru cetăţeni. Astfel, dacă la un curs oficial de 4,6 lei/euro un euro este vândut de către bănci la 4,7 lei, rata de 300 de euro ajunge să-l coste pe român nu mai puţin de 1.410 lei. Altfel spus, într-o jumătate de an, rata i s-a scumpit cu 113 lei.
Dezastru pe piaţa interbancară
Moneda naţională a continuat să se deprecieze pe piaţa valutară interbancară şi la începutul acestei săptămâni. Cotaţia euro a depăşit-o pe cea oficială anunţată vineri de BNR, trecând de 4,6 lei/euro. De altfel, pe piaţa valutară interbancară, până la orele 13.00, cel mai mare nivel al monedei euro a fost 4,6032 lei/euro. Astfel, cotaţia oficială a BNR de astăzi se află la o valoare apropiată de cel mai prost curs al zilei pe interbancar.
UPDATE 10.07. Cotaţia de pe piaţa interbancară a depăşit din nou valoarea de 4,6 lei/euro. Este foarte posibil să vedem astăzi un nou minim istoric al leului în raport cu moneda europeană.
La ora 9.05, un euro se tranzacţiona pe piaţa valutară interbancară la un curs de 4,595 lei/euro. Mai devreme, cotaţia monedei europene a ajuns la 4,6040 lei.
Leul a intrat pe o tendinţă masivă de depreciere odată cu instabilitatea politică generată de măsurile antidemocratice luate de Guvernul Victor Ponta, care au născut importante îngrijorări la Bruxelles, precum şi de încercarea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
Săptămâna trecută, leul a avut doar două zile în care a reuşit să se întărească faţă de euro, după şase şedinţe consecutive de depreciere. Apoi, însă, în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, leul s-a depreciat masiv faţă de euro, atingând un nou minim istoric, şi anume un curs de 4,5848 lei pentru un euro, în creştere cu peste doi bani faţă de cursul din ziua anterioară. În acelaşi timp, leul a atins vârful de jos şi faţă de dolar, cursul de vineri fiind de 3,7438 lei/dolar.
Analişti: Stabilizare la 4,7 lei/euro O analiză a casei de brokeraj Admiral Markets arată că leul a avut o performanţă foarte proastă comparativ cu valutele din regiune. Astfel, în timp ce zlotul s-a apreciat cu 6% de la începului anului până în prezent, iar forintul a crescut cu 8,5%, leul a pierdut aproape 6% din valoare.
Atât specialiştii Admiral Markets, cât şi analistul economic Dragoş Cabat sunt de părere că, în condiţiile unei stabilizări la nivel politic în următoarele săptămâni, cursul s-ar putea consolida la un nivel de 4,7 lei/euro. Din păcate, odată ajuns acolo, o apreciere a leului este foarte puţin probabilă, cu excepţia creşterii legate de un val de optimism la nivel internaţional.
CITIŢI ŞI:
- Cum şi-a ratat leul şansele. Moneda noastră, faţă în faţă cu forintul şi zlotul
- EURO, la un nou maxim istoric: 4,58 lei/euro. BNR a preferat să nu mai intervină în piaţă. DOLARUL a crescut la 3,74 lei