Analiştii estimează că BNR ar putea reduce mâine dobânda cu 0,5%.
Banca Naţională ar putea reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale la următoarea adunare a Consiliului de Administraţie, de mâine. Potrivit analiştilor citaţi de Mediafax, scăderea dobânzii de politică monetară la 9% va avea loc în contextul temperării inflaţiei, dar şi a reducerii PIB peste aşteptări în primul trimestru.
Economiştii nu exclud nici o reducere a rezervei minime obligatorii (RMO), pentru pasivele în lei, fapt care ar mai „elibera” lichiditate în sistemul bancar. Unii analişti prevăd o scădere a dobânzii de politică monetară ceva mai mare, de 0,75 puncte.
Acest scenariu este prevăzut de economistul-şef al BRD, Florian Libocor, care vede o astfel de decizie adecvată contextului actual şi spune că relansarea creditării este esenţială pentru reluarea activităţii din economie.
Reducerea rezervei minime, mai avantajoasă
„A fost şi este în continuare nevoie de reducerea RMO. Restrictivitatea politicii monetare pe care o determină este poate mai mare decât cea a ratei dobânzii. S-ar obţine chiar mai mult prin tăierea rezervelor minime obligatorii decât prin dobândă”, a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, citat de agenţia de ştiri. El vede posibilă o reducere a rezervelor minime obligatorii cu maximum trei puncte procentuale. Moneda naţională, sub presiune
Şi acesta, şi Laurian Lungu, director în cadrul Macroanalitica, sunt de părere că relaxarea politicii monetare ar putea pune presiune pe deprecierea leului.
„Nu cred că putem evita presiunea pe curs şi trebuie să înţelegem că nu se poate hrăni economia prin reducerea ratei dobânzii de politică monetară, fără deprecierea leului. Dacă vrei să ajuţi economia, trebuie să accepţi şi rate de dobânzi mai joase şi un leu mai depreciat”, a mai spus Chidesciuc.