Leul, din nou la vale

Deşi pieţele europene şi cele americane au crescut, Bursa de Valori Bucureşti a scăzut ieri din nou.

Leul a continuat ieri căderea. Rata de referinţă afişată de BNR a urcat la 3,6897 lei/euro, nivel maxim al ultimelor şase luni. Bursa a scăzut şi ea, din nou, cu 3,56%. Evoluţia pieţei de capital autohtone a contrazis ieri teoria conform căreia ea evoluează în tandem cu Bursele occidentale. Ieri, majoritatea indicilor europeni şi americani au crescut. Stere Farmache, preşedintele BVB, ne-a declarat că piaţa de capital autohtonă este dependentă şi de evoluţia indicatorilor macroeconomici interni. Astfel, ar fi de dorit ca ţintele de inflaţie să nu fie ratate, fapt care ar determina banca centrală să reducă succesiv rata dobânzii de politică monetară. „În paralel, deficitul de cont curent ar trebui să se reducă. De asemenea, pentru întreaga societate românească ar fi bine ca, indiferent de rezultatul alegerilor din această toamnă, să fie continuat şi completat programul care vizează listarea pe piaţa bursieră a principalelor companii aflate încă sub controlul statului“, a mai spus şeful Bursei.

Mai mult, analiştii se tem că o eventuală prelungire după momentul alegerilor a tensiunilor politice inerente unei campanii electorale şi amânarea învestirii unui nou guvern ar fi de natură să diminueze încrederea investitorilor în economia românească. Criza se agravează pe pieţele externe

> Lloyds TSB va prelua HBOS, pentru 12,2 miliarde de lire sterline (15,5 miliarde de euro), iar fuziunea celor două instituţii va crea un jucător dominant pe piaţa economiilor şi împrumuturilor ipotecare, transmite Reuters.

> Morgan Stanley negociază o posibilă preluare de către banca americană Wachovia, ca urmare a problemelor din sectorul financiar, relevă Reuters, citând surse apropiate situaţiei. Potrivit postului american de televiziune CNBC, atât grupul financiar HSBC, cât şi cel chinez CITIC sunt interesate de achiziţia băncii de investiţii americane.

> Washington Mutual, cea mai mare bancă americană de economii, încearcă să găsească un cumpărător după ce a înregistrat pierderi importante ca urmare a crizei din domeniul ipotecar. Potenţialii investitori includ Citigroup, HSBC, JPMorgan Chase şi Wells Fargo. Acţiunile Washington Mutual au scăzut cu 94% de la începutul anului.

> Băncile centrale din întreaga lume au injectat ieri circa 180 de miliarde de dolari în pieţele financiare, în cadrul unei noi serii de eforturi pentru calmarea turbulenţelor.

> Grupul austriac Raiffeisen Zentralbank, prezent şi în România prin subsidiara Raiffeisen International, a anunţat că are o expunere netă de 252 de milioane de euro la falimentul băncii americane Lehman Brothers.

3,56% este scăderea generală înregistrată ieri la Bursa de Valori Bucureşti

DEZGHEŢ LA MOSCOVA

Piaţa rusească de capital se trezeşte

Tranzacţiile cu acţiuni la Bursele din Rusia vor fi reluate astăzi, după ce au fost suspendate miercuri, din cauza declinului cotaţiilor. Prăbuşirea a început marţi, zi declarată de analişti drept cea mai neagră de după criza din 1998, când titlurile companiilor listate pe cele două burse ruseşti, RTS şi MICEX, au pierdut până la o treime din valoare, relatează agenţia RIA Novosti.

Autorităţile din Federaţia Rusă au decis ieri să finalizeze verificările şi să reînceapă tranzacţionarea abia vineri, a declarat, ieri, Alexei Cudrin, ministrul rus de finanţe, în cadrul unei întruniri de urgenţă convocate de şeful statului, Dmitri Medvedev.

Autorităţile sunt pregătite chiar să aloce bani de la buget pentru susţinerea Bursei, ţinând astfel situaţia sub control. „Propunem să se analizeze posibilitatea utilizării unei sume de până la 0,5 trilioane de ruble (13,7 miliarde de euro - n.r.) pentru menţinerea stabilităţii pieţei de capital, din care 250 de miliarde de ruble (6,85 miliarde de euro - n.r.) să fie alocate din bugetul de stat“, a declarat Medvedev. „Aceste măsuri trebuie luate urgent“, a insistat el.

Băncile Sberbank, VTB şi Gazprombank vor aloca 60 de miliarde de ruble (1,64 miliarde de euro - n.r.) sub formă de obligaţiuni pentru creditarea participanţilor la tranzacţiile de la Bursă, a declarat ministrul rus de finanţe.

Preşedintele Medvedev încearcă să ţină spiritele calme, declarând că Rusia dispune de suficiente rezerve şi are o economie destul de puternică pentru a evita turbulenţe grave.

Însă analiştii sunt de părere că scăderea puternică a Burselor va avea efecte negative asupra tuturor cetăţenilor ţării. (Ana Bâtcă) PAUZĂ. Brokerii Micex n-au avut ieri activitate, aşteptând ca autorităţile să decidă reluarea tranzacţiilor