Un thriller erotic regizat de Ang Lee a luat trofeul pentru Cel mai bun film la Venetia.
Un film pe care n-ar fi pariat nici criticii, nici publicul a incantat juriul Festivalului de la Venetia: „Lust, Caution”, thrillerul erotico-politic al taiwanezului Ang Lee, a primit sambata seara Leul de Aur pentru Cel mai bun film.
Pe langa faptul ca pelicula, intretaiata de scene erotice socotite „hard” de unii comentatori, a fost criticata, Ang Lee are in palmares inca un Leu de Aur, pentru „Brokeback Mountain” (2005), ceea ce l-ar fi plasat din start in afara listei posibililor laureati.
De altfel, acesta este al treilea an consecutiv cand cinematografia asiatica ia crema distinctiilor la Mostra venetiana. Dupa trofeul lui Lee din 2005, chinezul Jia Zhangke a castigat anul trecut cu „Natura moarta”/”Still life”. Potrivit revistei „Variety”, se speculeaza ca presedintele juriului, Zhang Yimou, compatriot al lui Ang Lee, ar fi „insistat” ca trofeul sa ajunga la acesta. Yimou a subliniat insa ca verdictul a fost unanim.
„Lust, Caution” are actiunea plasata in Shanghaiul anilor ‘40, ocupat de japonezi. Un grup de tineri patrioti chinezi planuiesc sa asasineze un colaborationist (Tony Leung), cu ajutorul seducatoarei Mak (Tang Wei). „Legatura primejdioasa” ofera prilejul unor secvente de un erotism intens, motiv pentru care pelicula va fi cenzurata in China, iar in Statele Unite va fi interzisa celor sub 17 ani.
Leul de Argint pentru regie i-a revenit lui Brian De Palma pentru „Redacted”, o docu-fictiune despre razboiul din Irak care i-a cutremurat pe spectatorii Mostrei. Imbinand imagini de pe YouTube cu scene filmate, De Palma a refacut cazul unei fetite irakiene violate si ucise de soldati americani.
Un leu „special” pentru Nikita Mihalkov
Un Leu de Argint onorific, pentru intreaga opera, i-a fost oferit cineastului rus Nikita Mihalkov, selectat in competitie cu „12”, un remake dupa „12 oameni furiosi”, de Sydney Lumet. Abdellatif Kechiche a fost distins cu un premiu special al juriului pentru „La graine et le mulet”, un portret al unei familii franco-tunisiene. Acelasi premiu i-a fost inmanat si lui Todd Haynes, pentru pelicula biografica „I’m Not There”, despre viata lui Bob Dylan.
Premii
Pitt si Blanchett, cei mai buni actori
Premiile de interpretare - Cupa Volpi - au fost monopolizate de anglo-saxoni: Brad Pitt si Cate Blanchett. Nici unul dintre ei n-a urcat insa pe covorul rosu. Aflat la Festivalul de la Toronto, Pitt s-a declarat „surprins si onorat” de trofeul pentru rolul banditului din westernul „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”, in regia lui Andrew Dominik.
Desi a fost laureata pentru interpretare feminina, Cate Blanchett joaca un rol masculin, un Bob Dylan androgin in atmosfera psihedelica a anilor ‘70. In „I’m Not There” al lui Todd Haynes, Dylan mai e incarnat de Marcus Carl Franklin, Ben Wishaw, Christian Bale, Heath Ledger si Richard Gere.
Brad Pitt si-a intregit palmaresul
Premiul pentru interpretare de la Venetia e una dintre putinele distinctii care lipseau din palmaresul lui Brad Pitt. Actorul a obtinut in 1996 Globul de Aur, pentru cel mai bun rol secundar din „Armata celor 12 maimute”, si alte doua nominalizari cu „Legendele toamnei” (1995) si „Babel” (2007). Interpretarea lui Brad Pitt, in rolul banditului Jesse James - personaj faimos de la sfarsitul secolului al XIX-lea, preluat de folclorul american -, a fost primita cu entuziasm de critici.
Premiera filmului „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”, de Andrew Dominik, care i-a adus trofeul Coppa Volpi pentru interpretare, a fost marcata de un incident relatat pe larg de presa. In timp ce Pitt oferea autografe, o femeie a sarit peste gardul de metal sa-l imbratiseze.