Leonard Orban a primit avizul comisiilor parlamentare de specialitate pentru a conduce noul minister al Afacerilor Europene. Un singur deputat s-a abţinut la vot, Mircia Giurgiu, toţi ceilalţi prezenţi în sală votând în favoarea noului ministru.
La audieri au fost prezenţi în sală doar reprezentanţii puterii, căci parlamentarii PSD şi PNL au boicotat şedinţa. De altfel, aceştia au anunţat că nu vor fi prezenţi nici mâine când senatorii şi deputaţii se vor reuni într-o şedinţă comună, la ora 10.00, pentru a vota înfiinţarea acestei noi instituţii. Înainte de începerea audierilor în comisii, premierul Emil Boc s-a întâlnit cu parlamentarii PDL. Bani mai mulţi pentru primării "Fac un apel de maturitate la toată clasa politică pentru a sprijini acest minister care se va înfiinţa pentru interesul naţional. Orice reprezentant al opoziţiei care va vota împotriva înfiinţării acestui minister, va vota împotriva propriului primar, să nu poată să ajungă banii europeni la el", a spus premierul. Potrivit acestuia, înfiinţarea noului minister va accelera procesului de aducere a banilor europeni în România. "Asta înseamnă că toate primăriile indiferent de culoarea lor politică vor avea şanse să aducă mai mulţi bani în România. Deci, este în interesul tuturor partidelor politice, tuturor primarilor, tuturor firmelor care au fonduri europene", a subliniat Emil Boc.
În faţa parlamentarilor, Leonard Orban şi-a luat angajamentul ca până la sfârşitul acestui an să prezinte Guvernului un proiect de Cod de conduită pentru evitarea situaţiilor de incompatibilitate şi conflict de interese în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor comunitare. Noul ministru a precizat că aceasta este o cerinţă a Comisiei Europene. "Nu am măsuri miraculoase să îndrept lucrurile în sistem. Lucrurile vor fi îndreptate pas cu pas", le-a spus Orban parlamentarilor. 6,7 miliarde de euro, bani pentru 2013 Pentru ca România să nu piardă banii pe care-i poate primi de la UE, în 2012 va trebui să cheltuim 1,9 miliarde de euro - rată reală de absorbţie, iar până la sfârşitul anului 2013 - 6,7 miliarde de euro. "Deci 2013 va însemna un vârf de cheltuieli al fondurilor comunitare", a subliniat Orban, precizând că până astăzi România a cheltuit efectiv 716 milioane de euro. "Dacă nu se iau măsuri din această perioadă, din aceste luni, practic va fi imposibil să se cheltuie 6,7 miliarde de euro numai în ceea ce priveşte fondurile alocate pentru politica de coeziune în 2013", a arătat Leonard Orban. Fără angajamente ambiţioase Acesta şi-a exprimat speranţa că va reuşi să aducă îmbunătăţiri în sistem, dar "nu peste noapte". "Tocmai de aceea nu mi-am asumat angajamente foarte ambiţioase pentru că ştiu care este punctul de plecare. De aceea am spus că că va trebui să ajungem la sfârşitul anului 2012 la o rată de absorbţie pentru politica de coeziune la minim 20 % dar nu mi-am luat angajamentul că nu vor fi dezangajate fonduri la finalul lui 2012", a mai spus Orban. Potrivit acestuia, sunt anumite programe unde este aproape imposibil să fie atins acest nivel, drept pentru care va fi nevoie de o realocare de fonduri între diferitele programe operaţionale. Adică, vor fi luate fonduri de la anumite ministere, care vor fi transferate la altele pentru a se asigura o rată de absorbţie mai mare. În plus, în interiorul anumitor programe vor trebui reorientaţii banii spre anumite proiecte. Leonard Orban a dat exemplul reabilitării locuinţelor, proiect pentru care nu au fost prevăzuţi bani în acest moment. "Va fi o negociere dură, dar sperăm să obţinem un rezultat bun în acest sens", a mai spus ministrul la finalul audierilor. Pentru ca Ministerul Afacerilor Europene să fie aprobat de Parlament sunt necesare 236 de voturi. Dacă reprezentanţii puterii se vor mobiliza la vot şi noul minister va trece, acesta va avea două componente: Afaceri europene şi Fonduri comunitare.